fbpx

Farska Ostrva idealno su mesto za aktivan odmor, savršena su destinacija za ribolov, ronjenje i surfovanje. Ova grupa ostrva nalazi se u severnom Atlantskom okeanu, između Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Islanda.

99398 farska carstenfonsdal af

Farska Ostrva su grupa od 18 ostrva, čija ukupna površina iznosi 1.399 km2. Ostrva su kamenita, bez vegetacije, i imaju najstrmije morske litice u Evropi. Sva su naseljena, sem ostrva Litla Dimun. Litla Dimun je najmanje ostrvo, do kojeg je teško doći zbog strmih obala. Interesantno je da su sva ostrva (osim najjužnijeg Suduroja) povezana tunelima ili mostovima.

99399 torshavn arne.list af

Glavni grad Farskih Ostrva je Torshavn, koji se nalazi na ostrvu Strejmoj. Ovo je i najveći grad Ostrva, u kojem živi oko 19.000 stanovnika. U jednoj od anketa, Torshavn je proglašen za najlepši grad u Evropi.

99400 kuce finnur af

Ostrva su vetrovita, imaju hladnije leto i blagu zimu. Zimi temperatura ne pada ispod 0 C, a leti se kreće oko 20 C. Priroda svih ostrva je neverovatna, sva su prekrivena zelenom travom, drveća skoro i da nema. Prizor koji se ovde može videti jeste da trava u toku samo jednog dana nekoliko puta promeni boju. I upravo je priroda jedan od razloga zašto Farska Ostrva postaju sve popularnija turistička destinacija.

99408 ostrva stig nygaard af

Najveći vrh Farskih Ostrva je Slataratintu, koji se nalazi 882 m iznad nivoa mora. Zbog specifičnog položaja i klime ostrva, veruje se da je na njima najčistiji vazduh na planeti. Ono po čemu su Farska Ostrva specifična je to što ovde dan i noć traju po šest meseci, a najduži dan je 21. juna.

99409 zalazak sunca klausk af

Farska Ostrva imaju specifičnu kulturu, koja svoje korene ima u nordijskoj kulturi. Jezik kojim se govori je ferjarski, mada je zastuplje i danski. Religija je deo luteranskog pokreta, dok je druga religija po zastupljenosti baptistička zajednica. Specifična kultura Farskih Ostrva sastoji se od elemenata kultura Norveške, Islanda i Danske.

99410 ovce finnur af

Što se tiče kuhinje, najzastupljenija je riba, zbog blizine okeana. Osnovni sastojak kuhinje je ovčetina (Farska Ostrva se nazivaju još i „Ovčija ostrva“). Na Farskim Ostrvima hleb se slabo jede, pa se uz obrok u restoranima dobije samo jedno parče, i to uz supu ili čorbu. Dosta se konzumiraju i krompir i pirinač.

https://www.youtube.com/watch?v=TNmXSt6kYgY

Super Odmor

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU