fbpx

dorando pietri

Čitav krug je posustajao, teturao, padao i dizao se (ukupno je pao 5 puta) i jedva se održavao na nogama. Uz gromoglasnu podršku čitavog stadiona nekako je uspijevao ići naprijed sve do nekoliko metara pred ciljem kada je opet pao.

Pobjednik

Simpatični omaleni Talijan Dorando Pietri je bio jedna od najljepših, a istovremeno najsmješnijih i najtragičnijih priča onih prvih Olimpijskih igara u Londonu daleke 1908. godine.

Prvi je utrčao na olimpijski stadion u maratonskoj utrci. Drugi trkači mu nisu bili blizu i sve se činilo da je pobjednik maratonske utrke odlučen. Tada je započelo jedno od najdramatičnijih maratonskih finala u povijesti olimpijskih igara…

Gubitnik

Očito iscrpljen i više teturajući nego trčeći Pietri je ušavši na olimpijski stadion krenuo otrčati posljednji krug maratonske utrke u pogrešnom smjeru. Suci su brzo reagirali i vratili ga na stazu i na pravi smjer. Tek tada je uslijedila prava agonija malog Talijana. Čitav krug je posustajao, teturao, padao i dizao se (ukupno je pao 5 puta) i jedva se održavao na nogama. Uz gromoglasnu podršku čitavog stadiona nekako je uspijevao ići naprijed sve do nekoliko metara pred ciljem kada je opet pao. Kao i u ranijim slučajevima kada je padao priskočili su suci i okolni promatrači, podigli ga i ponijeli nekoliko koraka, a onda je uz krajnji napor, ali slavodobitno uspio sam učiniti još nekoliko koraka i ući u cilj. Posljednjih 350 metara utrke trčao je 10 minuta.

Oduševljenje publike i cijelog stadiona bilo je veliko. Drugi u cilj ušao je američki trkač i američka delegacija odmah je uložila protest. Naime, pravila su striktno zabranjivala, baš kao i danas, pružanje pomoći trkačima od strane sudaca tijekom natjecanja. Pietria su morali diskvalificirati i oduzeti mu teško zasluženu zlatnu medalju.


Pobjednik

Međutim, priča nije završila na tome. Potaknuta velikom hrabrošću, upornošću i ustrajnošću Pietria da završi utrku engleska kraljica Alexandra (žena kralja Edwarda VII) slijedeći dan mu je dodijelila srebrni pokal, a Pietri je preko noći postao jedna od prvih velikih atletskih svjetskih zvijezda. U njegovu čast skladali su pjesme, organizirana mu je velika tura po SAD-u, a na temelju toga uspio je zaraditi i prilične novce.

Zanimljivu ulogu u svemu odigrao je i Sir Arthur Conan Doyle, autor serije romana o Sherlocku Holmesu. Naime, Arthur Conan Doyle je bio sudac koji je pomogao Pietriju i zbog kojega je Pietrie zapravo i diskvalificiran (na slici i snimkama nalazi se s Pietrove lijeve strane). Vjerojatno zbog grižnje savjesti Doyle je organizirao i skupljanje novčane pomoći za Doranda Pietrija (skupio je slabašnih 300 funti).

 

PRILOG (NA TALIJANSKOM JEZIKU) S ORIGINALNIM VIDEO SNIMCIMA DORANDA PIETRIJA IZ LONDONA 1908. GODINE:

Zrinko Čustonja - povijestsporta.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU