fbpx

Zanimljivosti o sportu

muhammad ali

-Prve zimske olimpiske igre održane su 1924. godine (Chamonix) u Francuskoj.

-Poslednja olimpijska zlatna medalja napravljena od čistog zlata dodeljena je 1912. godine.

-Godine 1986. prvi put su u tenisu počele da se koriste žute loptice iz razloga kako bi se povećala vidljivost za televizijske kamere.

-Ribolov je sport koji ima najviše učesnika.

-Fudbal je najgledaniji sport na svetu.

-Boks je postao legalan sport 1901. godine.

-Više od 100 miliona ljudi poseduje lovačke dozvole.

-Jean Genevieve Garnerin je prva žene padobranac, skočila je iz balona 1799.

-Muhammad Ali počeo je da trenira boks od 12 godine, nakon što mu je bicikl bio ukraden pa mu je jedan od policajaca savetovao da trenira boks.

-Golf je dobio ime od skraćenice reči Gentlemen-Only-Ladies-Forbidden (što znači - Samo za gospodu, za dame zabranjeno) jer su u početku u Škotskoj, odakle i potiče, golf smeli igrati samo muškarci.

-Poljakinja Stella Walsh (Stanislawa Walasiewicz) koja je osvojila zlatnu medalju u trci na 100 metara na Olimpijadi 1932. godine, bila je prva žena koja je tu udaljenost pretrčala za manje od 12 sekundi. Godine 1980. bila je ubijena u pokušaju pljačke, i tada je policija otkrila da je ona zapravo bila muško.

-Za najboljeg fudbalera svih vremena smatra se brazilski igrač Pele (Edson Arantes do Nascimento) koji je dao čak 1281 golova u 1363 utakmica.

-Konjske trke su jedan od najstarijih sportova na svetu. Smatra se da su se prva takmičenja održala pre 6500 godina, a tada su zabeleženi i prvi rezultati trka.

-Prva 4 poteza u šahu mogu se odigrati na 318.979.564.000 načina.

-Prva zvanična košarkaška utakmica odigrana 20. januara 1892.

-Štefi Graf je 1988. osvojila sva četiri grend slem turnira i zlato na Olimpijskim igrama.

-Svetski prvak iz 1998. godine, Francuska na sledećem prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine nije postigla ni jedan gol.

-Loptica za stoni tenis može da da dostigne brzinu i do 105,6 kilometara na sat.

Izvor: duhoviti.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU