fbpx

Billie Jean King and Bobby Riggs

 Foto: Anthony Camerano/Associated Press

King je prihvatila izazov i za nagradu od 100.000 $ u tri seta nadmoćno pobijedila Riggsa.

Može li žena biti bolja od muškarca u sportu? Odgovor na to pitanje ponudila je “BITKA SPOLOVA” (Battle of the Sexes) koja se održala 20. septembra 1973. godine u Houstonu (SAD). Billie Jean King je tog dana u jednom od poznatijih teniskih mečeva u povijesti pobijedila 55. godišnjeg bivšeg profesionalnog tenisera Bobbya Riggsa, osvajača Wimbledona i US Opena.

Bobby Riggs je ranije te godine tvrdio kako može pobijediti bilo koju teniserku svijeta uključujući prvorangiranu na svjetskoj ljestvici Billie Jean King. King je prihvatila izazov i za nagradu od 100.000 $ u tri seta nadmoćno pobijedila Riggsa. Kako Amerikanci od svega naprave spektakl, tako je i ovaj meč pratilo više od 30.000 gledatelja u dvorani, a meč je bio i izravno prenošen na nacionalnoj televiziji.

Izazvavši veliku pozornost javnosti King je svojom pobjedom “zadala odlučni udarac muškom šovinizmu u sportu” i značajno doprinijela poboljšanju uloge i važnosti ženskog tenisa i sporta uopće.

https://www.youtube.com/watch?v=fQt4TkDUHew&feature=emb_title

Izvor: Povijest sporta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU