fbpx

Pankration je sportska disciplina koja predstavlja sam koren današnjeg mma.Pankration ili Pankracija,tj sveopšta borba na grčkom jeziku,jeste borilačka veština koja se javila u starogrčkim antičkim igrama.

pankration1

Pankration je sportska disciplina koja predstavlja sam koren današnjeg mma.Pankration ili Pankracija,tj sveopšta borba na grčkom jeziku,jeste borilačka veština koja se javila u starogrčkim antičkim igrama.Za osnivača ovog sporta se smatra Tezej,grčki legendarni junak.Postoji legenda koja kaže da je pankration uz vojsku Aleksandra velikog stigao u Indiju gde je pokrenuo tamnošnje borilačke veštine,a samim tim i današnje istočnjačke veštine poput kung fua i karatea.

Pankration je bio kombinacija rvanja i boksa. Uključeni su bili i udarci nogama, tako da je iz današnjeg ugla ovakav način borenja bio pravi reprezent pomešanih borilačkih veština. Samo rvanje i pesničenje su vrsta tehnike koju danas nazivamo „ground and pound“ i koja je neizostavni deo svakog mma treninga. Borbe su se odvijale bez dodatne zaštite i bez rukavica.

Pobeda se dobijala na tri načina, nokautom, predajom ili smrću protivnika. Za razliku od rvanja ili boksa, u pankrationu nisu postojala tehnička pravila.To znači da su bili dozvoljeni udarci rukama, nogama, kolenima, laktovima, prstima, kao i razne poluge i bacanja. Jedine dve zabranjene stvari su bile ujedanje i udarci u oči. Na osnovu ovakvog načina borenja, koristila se svaka prilika da se protivnik savlada, odnosno pobedi. Postojale su određene stvari, koje su se smatrale besčasnim, odnosno neprikladnim, kao što je probadanje stomaka prstima i iščupavanje unutrašnjih organa, ali borci se nisu libili ni takvih poteza. Mnogi pobeđeni borci su tako izašli iz borilišta kao invalidi ili su jednostavno ostali mrtvi u areni. Bilo je situacija kada je pobeđeni borac platio svojim životom, ali zbog svoje borbenosti mu je posthumno dodeljivana pobeda. Borci koji su praktikovali ovu veštinu su bili nazivani pankratijasti. U takmičenjima je postojao sudija koji je nadgledao borbu i određivao pobednika. Kuriozitet predstavlja podatak da je čak i Platon radio pankration borbe i da ima dve pobede.U biti, sam sport je bio izrazito popularan i bio je prihvačen u širokim društvenim slojevima. Pankration se, takođe, koristio u grčkoj vojsci za obučavanje tadašnjih vojnika. Sticajem čudnih okolnosti na jednim olimpijskim igrama, pobednik je bio dotični Arhicion, uprkos tome što je umro za vreme borbe. Protivnik je „zaključao“ Arhiciona jednom tehnikom gušenja, gde je Arhicion poslednjim atomima snage uspeo da slomi članak svom protivniku .Protivnik se onesvestio od bola, a kada je sudija krenuo da podigne ruku pobedniku Arhicionu, ustanovio je da je izdahnuo prilikom davljenja. Težinskih kategorija, takođe, nije bilo u pankrationu, već su se podelile dve grupe,jedna za muškarce, a druga za dečake. Pankration za dečake se prvi put pojavio i uspostavio na olimpijskim igrama 200 godina pre nove ere. Turniri su bili eliminacionog tipa tako da je pobednik nastavljao dalje i borio se do konačne pobede na datom takmičenju.

disciplinaspankration

Danas u MMA praksi možemo prepoznati veliki broj tehnika koji su koristili i stari Grci. Bokserske tehnike povezane sa nožnim udracima, dosta rvačkih zahvata i zaključavanja, poluge na rukama i nogama, dovođenje borbe u parter i veliki broj završnica u raznim oblicima. Ovakav vid borbe je najpribližniji brazilskom vale tudo-u,koji se takođe radio bez zaštitne opreme sa veoma limitiranim pravilima i bez težinskih kategorija. MMA je danas sport za sebe egzstira u određenim pravilima i cilj je da se borci zaštite koliko je moguće više. Kvalitet današnjih boraca je daleko veći, tako da je i mogućnost povređivanja daleko češća.

Pankration se i danas trenira, postoje klubovi koji se bave ovim sportom, kao i takmičenja. Međutim, pravila su takođe uvedena, kao i zaštitna oprema, da bi sport mogao i dalje da živi pod tim imenom. Ovaj sport je presek stanja onoga što se događa u današnjim mešovitim borilačkim veštinama, tako je odličan izbor za svakog ko želi da nauči nešto više o borenju, samoodbrani i da poboljša svoju psiho fizičku formu.

 

pansport

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU