fbpx

Veličina i oblik zjenica može da otkrije da li je životinja lovac ili plijen, pokazalo je istraživanje kalifornijskog univerziteta Berkeli.

20170804092619 437494 750x491

Istraživanje je pokazalo da je veća vjerovatnoća da će vrste s uspravnim zjenicama biti predatori, koji love iz zasjede i aktivni su danju i noću, prenosi Index.hr.

“Životinjama koje su aktivne sve vrijeme, poput domaćih mačaka, ovakve zjenice omogućavaju dinamičan raspon, koji im pomaže da vide pri slabom svjetlu, a da ne budu zasljepljene podnevnim suncem”, rekao je vodeći istraživač Martin Banks, profesor optometrije na Berkeliju. Taj raspon je dvadeset puta veći nego kod okruglih ljudskih zenica.

Suprotno, životinje s horizontalno položenim zjenicama, vrlo su vjerovatno biljojedi i potencijalni plen, pa im takve zenice omogućavaju da “imaju oči na leđima”.

Okrugle zjenice povezane su s “aktivnim lovcima-sakupljačima”.

Vertikalne zjenice životinjama, koje love iz zasjede, važne su da bi mogle tačno da procjene udaljenost do plijena i naglo je zgrabe.

Takve zjenice, međutim, nisu ravnomjerno raspoređene među svim lovcima tog tipa.

“Iznenađujuće je to što smo primjetili da su uspravne zjenice najviše povezane s predatorima koji su bliže zemlji”, rekao Banks. “Pa tako domaće mačke imaju uspravne, ali velike mačke, poput tigrova i lavova nemaju. Njihove su okrugle, poput ljudskih ili psećih”.

Zaključak, objavljen u listu “Science Advances”, glasi da uspravne zenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procene udaljenost do plena.

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU