fbpx

poklon1

8. marta je jedan od najbitnijih događaja u istoriji, a njegove civilizacijske vrijednosti i danas imaju izuzetan značaj. No, 8. martu najviše se raduju trgovci. Ovaj sistem konzumerizma uspio je da svaki praznik komercijalizuje pa tako i Dan žena.

Piše: Jelena Jevđenić

Čim februar preda štafetu martu, tu je već 8. mart, poznat kao Međunarodni dan žena. 8.mart se obilježava svake godine još od 1909. godine kada se slave politička, ekonomska i društvena dostignuća žena.

8. marta 1857. godine tekstilne radnice u New Yorku su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Protesti 8. marta održavali su se i narednih godina, a najpoznatije demonstracije su bile 1908. godine kada je 15 000 žena protestovalo tražeći kraće radno vrijeme, pravo glasa i veće plate. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenghagenu u organizaciji Socijalitičke Internacionale te ustanovila "Međunarodni dan žena" na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

8. marta je jedan od najbitnijih događaja u istoriji, a njegove civilizacijske vrijednosti i danas imaju izuzetan značaj. No, 8. martu najviše se raduju trgovci. Ovaj sistem konzumerizma uspio je da svaki praznik komercijalizuje pa tako i Dan žena.

Radni uslovi danas su loši kako za žene, tako i za muškarce, posebno u siromašnim zemljama. Nepoštovanje radnika/ica, upitna bezbjednost na radnom mjestu, prekovremeni sati, najniže plate, zlostavljanje, mobbing i diskiminacija, zloupotreba radničkih prava itd. su problem sa kojima se radnička klasa svakog dana susreće. Iako danas imamo mnogo razloga da protestujemo kao što su žene protestovale tih godina i imamo mnogo toga za šta se treba opet boriti, sve će se svesti na kupoprodaju 8. marta.

Tako će se i ovaj 8.mart obilježiti kupovinom poklona, a evo savjeta šta ne biste trebali nikako kupiti kao poklon za 8.mart.

Šerpa

Nama koji volimo kuvati, imati dobru šerpu je mast have, ali pokloniti lonac, šerpu nekome za poklon zaista nije dobar izbor, zapravo je loš. To se ne može ni nazvati poklonom. Mislim da i ne postoji nekakav povod da se nekom pokloni šerpa. Ta navika kupovanja za poklon šerpi, tava, kutljača i ostalog kuhinjskog asortimana datira iz mračnog doba za žene kada su bile svedene na određene uloge koje nisu ni tražile, koje su im nametnute.

Šećernice

Ne znam kako je u drugim državama za 8. mart, ali kod nas na ovaj dan u prodavnicama dominiraju šećernice, dekor zdjele, tanjiri... Iako spadaju u kuhinjski asortiman poseban odjeljak za šećernice jer su fenomen na listi poklona za žene. Uglavnom, bilo šta vezano za kuhinju zaobiđite.

Kozmetika sa tezgi

Kozmetiku i šminku zapakovanu u celofan na našim tezgama nikako nemojte kupovati. Posebno jer je upitan kvalitet tih proizvoda jer su uglavnom to nekakve kopije poznatih marki, kao npr Dovo sapun kineske proizvodnje. Svaka žena već ima određeni kozmetički proizvod koji koristi i koji odgovara njenoj koži, ako ne znate koju marku proizvoda koristi, zaobiđite šminku i kozmetku kao potencijalni poklon.

Poklon na brzinu

Takvi pokloni uglavnom budu nešto od gore navedenog ili nešto što ne odgovara osobi kojoj kupujete. U svakom slučaju, kupovina u zadnji momenat je najbolja za kupovanje nekog slatkog proizvoda. Bombonjere, čokolade i ostali slatki asortiman, pri tom, dobro obratiti pažnju na bombonjere, jer ima nekih koje su više nejestive nego jestive. Domaća proizvodnja je možda najbolji izbor. Ili, knjiga, ona je uvijek dobar poklon.

Iako sam za to da se za 8.mart ženama poklanja samo karanfil, crveni po mom izboru, koji je prihvaćen kao simbol radničkog bunta još od ubijenih radnika u Čikagu daleke 1886., ako baš hoćete nešto više da poklonite određenoj ženskoj osobi, neka to bude nešto lično, nešto blisko i simbolično.

Impuls 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU