fbpx

873x400 19 696x392

Šef Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg) odgovarao je na pitanja američkih kongresmena zbog afere u kojoj su procurili lični podaci miliona korisnika Facebooka.

Zakerberg bi na saslušanju trebao objasniti kako njegova kompanija štiti privatnost korisnika i njihove podatke da ne bi bili zloupotrijebljeni u svrhe političkih kampanja. Objavljen je dokument njegovih izjava koje bi trebao izreći.

Osnivač i šef Facebooka se u uvodnom govoru prije ispitivanja izvinio za nastalu štetu.

– Sad je jasno da nismo napravili dovoljno da bismo spriječili štetu. Nastale su lažne vijesti, utjecaj drugih zemalja na izbore, govor mržnje. Napravili smo veliki propust. To je bio moj propust. Ispričavam se. Ja sam osnovao Facebook, ja ga vodim i ja sam odgovoran za sve što se događa – kazao je Zakerberg.

Senator Ilinoisa Dik Durbin (Dick) započeo je svoje ispitivanje škakljivim pitanjima.

– Bi li Vam bilo ugodno podijeliti s nama ime hotela u kojem ste odsjeli sinoć?

– Ne – odgovorio je Zakerberg.

Isti odgovor dao je i na pitanje bi li podijelio poruku koju je poslao nekome prošle sedmice i naglasio kako Facebook nudi opciju biranja da osoba sama odluči želi li nešto podijeliti s drugima ili ne.

Senatori postavljaju najosnovnija pitanja o tome kako Facebookov servis funkcionira. Senator Misisipija Rodžer Viker (Roger Wicker) upitao je Zakerberga je li istina da Facebook može pratiti pregledavanje interneta čak i nakon što se osoba odjavi s te društvene mreže.

Šef Facebooka pokušao je odbaciti tu tvrdnju, no na kraju je ipak priznao da Facebook zaista prati kolačiće, jednostavne tekstualne datoteke koje se pohranjuju u pregledniku dok korisnik pregledava neku internetsku stranicu.

(Avaz.ba)

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU