fbpx

sagrada familia

Organska arhitektura je stil savremene arhitekture koji gaji harmoniju između čovekovog životnog prostora i prirode.

Uopšteno ona je inspirisana prirodom tzv. “živa “arhitektura. Idejna misao nije samo uklapanje zgrada u prirodu, već i posmatranje objekta kao unificiranog organizma.

Jedan od pionira ovog pokreta sa početka 20-og veka je Antonio Gaudi.On takođe pripada i umetničkom pravcu pod imenom Art Nouveau (Nova Umetnost). Ovaj španski arhitekta poznat je po jedinstvenom stilu i njegova najpoznatija dela su:

1.Casa Mila

Gaudi je sledio svoje uverenje da arhitektura ne sme sadržati prave linije jer one kao takve ne postoje u prirodi. Zato ovaj objekat ima malo ravnih površina a mnogo oblina i krivina koje odaju utisak morskih talasa. Na krovu se nalaze dimnjaci kao skulpture u obliku okamenjenih vitezova. Cela fasada je urađena u prirodnom kamenu.

Po lepoti se posebno ističe kovano gvožđe na balkonima koje ima oblik morskih algi.

casa mila dimnjaci

balkon u obliku algi

2.Casa Battlo

Nazvana još i Casa del Ossos (Kuća kostiju), rađena je po porudžbini gospođe Battlo, ali po završetku, sama gospođa je bila vrlo razočarana, pa je odbila da se useli i dala joj tako pogrdan naziv. Stubovi na tribini prvog sprata liče na ljudske kosti dok balkoni podsećaju na fragmente lobanja sa otvorima za oči i nos.

Veliki deo fasade je prekriven mozaicima napravljenim od polomljenih keramičkih pločica. Krov je lučan i podseća na leđa zmaja, pošto je ova imaginarna životinja jedan od simbola Gaudijeve arhitekture. Na krovu se nalazi jedna kula sa četvorokrakim krstom.

casa battlo

casa battlo nocu

3. Park Guelj

Predeo parka je u saglasju sa prirodnim terenom:ostale su strme padine, krivudavi puteljci,dodate su i pećine...Ključno mesto u parku je glavna terasa,okružena dugom klupom u obliku morske zmije, dok se na glavnom ulazu nalazi višebojna mozaična fontana u obliku zmaja.

Talasasti oblici bogato su ukrašeni mozaicima od polomljenih kermičkih pločica. Zgrade su originalne i imaju krovove fantastičnih oblika sa neobičnim vrhovima.

fontana

park guelj

4.Sagrada Familia (Sveta porodica)

je rimokatolička bazilika napravljena u gotskom stilu.Crkva je još u izgradnji i trebalo bi da bude završena na stogodišnjicu smrti svog arhitekte Antonija Gaudija. Do sada je izgrađeno 5 tornjeva, a šesti će biti visok 170 m i imaće lift kojim će moći da se popne do vrha. Ovo je Gaudijevo strukturalno remek delo,ozidano i pokriveno talasastim membranama od tankih cigli.Koristio je osnovne elemente gotike:šiljasti luk i kontrafore, uzdignute potporne lukove i nagib stubova u zavisnosti od rasporeda tereta na njima “kao stablo drveta koje se naginje u zavisnosti od težine lišća na granama”. Poređenje stuba sa stablom drveta je prastaro: još su stari Grci smatrali da su njihovi hramovi okamenjene šume (a poznato je da su prvobitni hramovi umesto kamenih debla imali oguljena stabla).

Građevina je u obliku latinskog krsta s pet brodova upotpunjenih s dvanaest zvonika (dvanaest apostola).

Istočna kapija je posvećena Hristovom rođenju i detinjstvu, zapadna njegovom stradanju i smrti, a glavna, južna, njegovom vaskrsenju i Juicio Final, Strašnom sudu.

sagrada familia

sagrada

Gaudijevo stvaralaštvo:

Izvor: nadgradnja

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU