fbpx

images 2018 05 ostrvo montekristo aps1 304600678

Na ovo ostrvo godišnje sme da dođe tek hiljadu posetilaca, tako da postoji lista za posete. Već je i to dovoljno da ostrvo bude posebno, a ono što ga čini tajanstvenim jeste priča po kojoj su gusari ovde sakrili svoje blago…

Mediteransko more krije maleno ostrvo, idealno za skrivanje blaga, koje se tamo navodno i nalazi. Ipak, teško je verovati da ćete ga ikada moći iskopati…

Naime, ostrvo Montekristo, koji je proslavio veliki francuski pisac Aleksandar Dima u svom romanu "Grof Monte Kristo" iz 19. veka, čuva legendu o zakopanom blagu, koje je tamo sakrio ni manje ni više, već Crvenobradi (Oruk Barbarosa) lično.

Samo hiljadu turista godišnje, ili bolje reći srećnika, ima dozvolu da poseti ovaj prirodni raj. Ne treba ni govoriti kako postoji lista čekanja, tako da ako se sad upišete, računajte da ćete ostrvo videti tek za nekoliko godina.

Tačna lokacija i sadržaj skrivenog blaga i dalje su misterija, a glasine o ostrvu kao mestu na kojem se skriva plen započete su još pre nekoliko stotina godina, kad je samostan na ostrvu počeo da stiče veliko bogatstvo. Ipak, gledajući danas, to i nije čudno, jer je prva kapelica na ostrvu izgrađena još u sedmom veku, a kasnije su za luksuz bile zaslužne donacije bogatih porodica.

Ipak, neki veruju kako je Crvenobradi u svojim pljačkaškim pohodima u 16. veku, sve ukradene dragocenosti sakrio upravo ovde.

U svakom slučaju, ostrvo će zasigurno još dugo biti mesto legendi, a ako vam se čita o blagu, pročitajte doživljaje grofa Monte Krista u već spomenutom remek-delu svetske književnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=waxXFTupK00

National Geographic Srbija

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU