fbpx

images 2018 05 najstarije drvo u evropi aps 578242199

Na jugu Italije pronađeno je drvo koje je sa svojih 1.230 godina proglašeno najstarijim drvetom na Starom kontinentu.

Novo otkriće pokazuje da pojedina stabla mogu da prežive i vjekovima čak i u uslovima ekstremnih promjena klime.

Naime, na jugu Italije otkriven je bor Italus za koji se vjeruje da je najstarije stablo u Evropi.

Najveće iznenađenje je to što drevni bor uprkos starosti i dalje živi, a istraživanja, objavljena u časopisu Ecology, pokazuju da je rastao i proteklih decenija, kao i tokom hladnog srednjeg vijeka ali i toplijeg perioda, uključujući i sušne.

Maksim Kaljire sa švajcarskog Instituta za istraživanje šuma rekla je da će istraživanje rasta drveća kroz promjenu klimatskih uslova pomoći naučnicima da bolje razumiju kako šume mogu da odgovore na klimatske promjene.

“Proučavanjem drevnih stabala moći ćemo da bolje predvidimo budući uticaj klimatskih promjena na ekosisteme šuma”, izjavila je Maksim.

Ustanovljavanje starosti stabla je bio pravi izazov i naučnici se nisu mogli da se oslone na uobičajeno brojanje godova, jer je nedostajao središnji deo stabla koji je sadržao najstariji prsten.

“Unutrašnji dio drveta je bio poput prašine - nikada ranije nismo vidjeli tako nešto”, kaže Alfredo Di Filipio, jedan od članova istraživačkog tima. “Bilo je sigurno bar 20cm drveta koje nedostaje, što predstavlja puno godina."

Korijeni drveta su bili u boljoj formi, pa je tim odlučio da vidi da li mogu otkriti starost drveta koristeći novu metodu koja kombinuje nekoliko postojećih tehnika.

Godine drveta su impresivne, s obzirom na gustinu ljudske populacije koja je naselila ovaj region u proteklom milenijumu, objašnjava Oliver Konter sa Univerziteta u Majncu koji je na sjeveru Grčke pronašao 1.075 godina staro stablo koje se sve do sada smatralo najstarijim u Evropi.

https://www.youtube.com/watch?v=x6TPgd7iTPQ

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU