fbpx

Duboko u nepristupačnoj džungli na jugoistoku indonezijske pokrajine Papue, oko 150 km udaljeni od Arafura mora, živi Korowai pleme – klan potpuno izoliran od ostatka svijeta. Oni su lovci-sakupljači koji žive u malom društvu tradicionalnih porodičnih veza koji dijele sve što imaju – jer to je jedini način da opstanu.

kuca na drvetu

Korowai pleme nije imalo nikakav kontakt sa vanjskim svijetom sve do 1974. godine, kada su ih otkrili nizozemski misionari. Ovo izolirano pleme je jedina skupina ljudi na svijetu čija je primarna rezidencija visoko u krošnjama drveća. Iako je dosta kuća napravljeno na visinama od 6-12 metara, dosta njih se pravi na visini od preko 35 metara.

kuca na drvetu1

Područje, koje je sklono poplavama i koje je prenaseljeno raznim insektima, pokazalo se izuzetno opasnim za život na tlu. Upravo iz tog razloga, pleme pravi i naseljava drvene kuće na vrhovima stabala.

Korowai pleme pravi ove kuće bez dizalica ili bilo kakvih strojeva. Sve se pravi ručno. Čak i nekoliko alata koje koriste izgledaju gotovo kao da su iz kamenog doba.

Nekoliko dokumentarca je napravljeno o Korowai plemenu, a napisano je i bezbroj članaka. 1993. godine, filmska ekipa je dokumentovala proces izgradnje kuće na drvetu i njihovu praksu kanibalizma (kao oblik kaznenog pravosuđa). 2011. godine, Korowai pleme je prikazano u BBC-jevom dokumentarnom filmu Human Planet, a klip o njima možete pogledati na kraju posta.

kuca na drvetu2

kuca na drvetu3

kuca na drvetu4

kuca na drvetu6

kuca na drvetu7

kuca na drvetu5

kuca na drvetu8

https://www.youtube.com/watch?v=X0lG0duiOLQ

pixelizam

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU