fbpx

images 2018 09 mreza 493336817

Stanovnici Aitolika, gradića u zapadnoj Grčkoj, nedavno su se probudili i primetili da su njihove plaže prekrivene paučinom koja je delo zaljubljenih paukova.

Ispostavilo se da je masivna mreža duga 300 metara, koja se proteže preko obale, plod ljubavi paukova. Ispod mreže grmlje izlgeda savijeno, a lišće palminog drveta kao da je zamrznuto. A ispod svega, zaljubljeni parovi paukova zauzeti su izgradnjom, hranom, i naravno, reprodukcijom.

Marija Cazaki, vanredni profesor na odeljenju za biologiju i genetiku na Demokratskom univerzitetu u Trakiji, kaže da je ova pojava sezonska.

"Ovaj fenomen koji smo videli u Aitoliku nije presedan", kaže Marija Cazaki. "To je sezonski fenomen koji se pojavljuje uglavnom na kraju leta i početkom jeseni, a izazvan je od paukova roda Tetragnata.

Tetragnata paukove ponekad nazivamo i "izduženi pauci", zbog njihovih izduženih tela. Žive po čitavom svetu u blizini vodenih staništa i odlični su graditelji mreža. Ove mreže se ne prave samo zbog hvatanja plena, već i zbog gneždenja.

Obale prekrivene mrežom deluju i prelepo i grozno u isto vreme. "Postoji ogroman broj mužjaka i ženki koji se pare ispod ovih mreža", kaže Cazakova. "Sve ovo je rezultat povoljnih uslova koji su omogućili stvaranje ove ogromne populacije".

Topla temperatura i visoka vlažnost priobalne Grčke pomažu u stvaranju uslova za parenje paukova, kao i povećanju plena u vidu komaraca.

Pauci Aitolika verovatno će nastaviti parenje dovoljno dugo da osiguraju sledeću generaciju, a zatim umru, bez ikakvog trajnog oštećenja po okolinu.

https://www.youtube.com/watch?v=zq_7IXdfN80

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU