fbpx

kinda da regaleira

U neposrednoj blizini istorijskog centra Sintra u Portugaliji smešteno je spektakularno imanje Kinta da Regaleira koje je Unesko uvrstio na listu svetske baštine.

Dok hiljade i hiljade turista hrli u zamak svake godine i divi se nesvakidašnjoj arhitekturi koja kombinuje gotičke, egipatske, mavarske i renesansne stilove, najznačajnije građevine nalaze se pod zemljom. Radi se o dva bunara koji se spiralno spuštaju u zemlju, međutim oni nikad nisu korišćeni za vodu već za tajne obrede.

Zamak Kinta da Regaleira je izgrađen u 19. veku i promenio je brojne vlasnike od kojih je svaki ostavio lični pečat na ovoj građevini. Međutim, promene u izgledu zamka nisu bile toliko vidljive sve do 1904. godine kad je nekretnina prodata bogatom portugalskom entomologu Antoniju Augustu Karvalju Monteiru koji ga je trasformisao u jedinstvenu palatu ukrašenu različitim simbolima koji se povezuju sa masonerijom, Templarima i Rozenkrojcerima.

Kinda da Regaleira 1

Imanje je 1942. godine prodato Valdemaru Doreju koji ga je koristio kao privatnu rezidenciju za svoju veliku porodicu, a 1987. se prodaje japanskoj korporaciji Aoki koja ga u narednih deset godina drži zatvorenim za javnost. Vlasništvo nad ovom nekretninom, koja je poznata i pod nazivom Palata milionera Monteira, 1997. godine preuzima Gradska kuća Sintra i pokreće obimne radove na restauraciji građevine i okruženja. Godinu dana kasnije otvara se za javnost i postaje mesto gde se održavaju kulturni događaji, a u avgustu iste godine Ministarstvo kulture Portugalije ga proglašava imovinom od javnog interesa.

Kinda da Regaleira 2

Kinda da Regaleira 3

Kinda da Regaleira 4

Kinda da Regaleira 5

Kinda da Regaleira 6

Kinda da Regaleira 7

Kinta da Regaleira 8

Kinta da Regaleira 9

Foto: Taylor Moore

kafenisanje.rs

Vjerujem političarima koji su dugo na političkoj sceni - 10.4%
Vjerujem novim političkim kandidatima - 86.1%

Ukupno glasova: 144
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU