fbpx

mrtav kit amazon instagram

Brazilski stručnjaci za divlje životinje bili su zapanjeni kada su usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita, piše "The Independent".

Sisar od 10 tona pronađen je u šikari na velikom riječnom ostrvu Marajo, koje se nalazi na ušću rijeke Amazon.
 
Naučnici za sada samo pretpostavljaju da je ogromno stvorenje bačeno na kopno za vrijeme snažne oluje, ali im nije sasvim jasno kako je završilo toliko duboko u šumi i zašto je uopšte došlo do obale. 
 
Zvaničnici Odeljenja za zdravstvo i zaštitu životne sredine države Pare rekli su kako su kita dugačkog 11 metara pronašli jer su prije toga pratili ptice grabljivice koje su došle da se hrane njegovim lešom.
 
Tijelo kita nalazi se u toliko udaljenom močvarnom dijelu šume mangrova u amazonskoj delti da su stručnjaci morali iz dva navrata da putuju kako bi dospjeli do tog područja.
 
Grbavi kitovi obično, između avgusta i novembra, borave na južnijem dijelu brazilske obale i vrlo rijetko putuju hiljadama kilometara sjeverno do ušća Amazona.
 
Biolog Renata Emin sa Instituta Bicho D’agua, dio je tima koji proučava tijelo kita kako bi se otkrilo kako je dospio toliko duboko u amazonsku šumu. Smatra kako se kit vjerovatno odvojio od svoje majke dok su putovali u južnije krajeve.
 
"Još nismo sigurni kako je završio usred šume, ali pretpostavljamo da je plivao blizu obale i da ga je plima, koja je posljednjih dana bila značajna, bacila u unutrašnjost, u šume mangrova", rekla je. 
 
 
 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU