fbpx

Pleonazam

Pleonazam je gomilanje istoznačnih riječi u govoru (mala beba, stara baba).

Autor: Impuls

Naziv potiče od grčke reči pleonasmós, što znači „suvišak, pretek”. Kada se pleonazam upotrebljava kao stilska figura (u književnosti), gomilanje riječi istog značenja može da pojača intenzitet onoga što pisac želi da kaže, prikaže ili opiše (npr. naglašavanje neke osobine), i tada je prirodan i opravdan.

Načelno je moguće razlikovati neosviješteni i stilistički pleonazam:

Neosviješteni pleonazam je jezička greška. To je pojava nepotrebnog gomilanja riječi u govoru, tako da govor djeluje nespretno, neprimjereno i nezgrapno. Na primjer: Pokrenuti inicijativu, Vidio sam svojim vlastitim očima., Mala ptičica, investicijska ulaganja...

Stilistički pleonazam ili pleonazam u užem smislu stvara osviješteni govoreći subjekt. Ekspresivan je, funkcionalno obilježava iskaz, kadšto ga i suptilno dopunjuje. Samo je stilistički pleonazam figura.

Primjeri (pravilno – nepravilno):

– autić – mali autić,

– baš – baš upravo,

– cijev – šuplja cijev,

– čak – čak štaviše,

– često – često puta,

– desetak – oko desetak,

– kulminacija – vrhunac kulminacije,

– mislim – ja lično mislim,

– popni se – popni se gore,

– siđi – siđi dole

- provoditi akciju prikupljanja – prikupljati

Upotreba pleonazma sa aspekta gramatike nije pogrešna. Naime, rečenica Ona ima malu kućicu gramatički je potpuno ispravna. Konstrukcija same rečenice je u redu, jer pridjev mala može ići uz imenicu kućica, sa kojom se slaže i u rodu i u broju i u padežu.

Kako znamo je li što pleonazam ili nije?

Razdvojite sintagmu na dijelove, svakom dijelu pripišite njegovo značenje i usporedite. Ako se značenja poklapaju, znači da ste naišli na pleonazam.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU