fbpx

2Keimada Grande

Keimada Grande, poznato i kao Zmijsko ostrvo, jedno je od najopasnijih mjesta na svijetu. Nalazi se nadomak Sao Paula.

Zlatna zmija glavna je stanovnica ostrva. Iako je dugačka tek stotinjak centimetara, jedan njezin ugriz može izazvati zatajenje bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, crijevno krvarenje i na kraju smrt. Za njen otrov kažu da otapa ljudsko tkivo.

Na ostrvu površine 430 hiljada kvadratnih metara živi do četiri hiljade zmija. Kako je nenaseljen od 1920. godine, ovi grabežljivci najčešće love ptice. Zlatne zmije su se prilagodile kako bi se prikrale pticama koje slete u krošnje drveća.

Brazilska vlada kažnjava sve ekspedicije na Zmijsko ostrvo, a krivolovci koji uspiju neprimijećeno pristati love zmije i prodaju ih na crnom tržištu za nekoliko hiljada dolara po komadu. Na ostrvo smiju doći tek naučnici i brazilska mornarica.

Medicinski stručnjaci vjeruju da se otrov zlatne zmije može iskoristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka.

Prema legendi, na ostrvu se još uvijek nalazi blago britanskog istraživača iz 16. vijeka. Sir Tomas Kavendiš navodno je na Keimada Grandeu sakrio svoj plijen, blago Inka.

(Punkufer.hr)

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU