fbpx

Inchkeith je mali otočić u Škotskoj bez stanovnika, a koji je u povijesti služio i kao karantena za ljude oboljele od sifilisa.

icnhdthastoc

Inchkeith je mali otočić u Škotskoj bez stanovnika, a koji je u povijesti služio i kao karantena za ljude oboljele od sifilisa.

No, na njemu se u 15. stoljeću odigrao i bizarni eksperiment. Dogodilo se to u vrijeme renesanse za vladavine kralja Jamesa IV, a eksperiment je opisao kroničar Robert Lyndsay of Pitscottie.

Kralj James je želio saznati koji je jezik kojim čovjek izvorno govor, tj. koji je 'božji jezik'. Prema pisanju spomenutog kroničara, 1493. godine na otočić su ostavljeni gluha i nijema majka s dvije bebe. Cilj je bio otkriti kojim će se jezikom sporazumijevati djeca kad dođu u dob kada mogu govoriti.

Prema njegovom izvještaju, djeca nisu govorila. Pojavila se i priča kako su djeca progovorila hebrejski, no to nikada nije potvrđeno i vjerojatno se radi o propagandi tog doba. Djeca su oponašala zvukove koje su čuli, od životinja tog otoka do onih koja su dolazila od majke.

Rezultati ovog bizarnog eksperimenta nisu potpuno poznati, no ovakvo nešto danas bi se vrlo teško moglo ponoviti. Logično bi se činilo da djeca uopće nisu govorila, budući da su bili odsječeni od ostatka svijeta i nisu mogla čuti neki od jezika. Vjerojatno su se sporazumijevala raznim zvukovima i glasanjima.

cudaprirode.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU