fbpx

rijeka amazon

Amazon je najduža rijeka na svijetu. Protiče kroz Peru i Brazil i okružena je najvećom prašumom na planeti.

Pored navedenog, duž sedam hiljada kilometara, koliko je duga, rijeka Amazon nema nijedan most. Na suprotnu stranu tj. obalu Amazona može da se stigne samo brodićem, ili splavom.

Širina Amazona varira između četiri i pet kilometara, dok je na najužem mjestu, rijeka široka svega 1,8 kilometara. U januaru, kada počinje kišni period, reka nabuja za nekoliko nedjelja i dostiže širinu deset, pa čak i 20 kilometara. Ipak, to nije razlog zašto nema mosta preko Amazona.

Tehnički bi bilo moguće podići most, ali to bi bilo povezano sa ogromnim troškovima. Dno rijeke Amazon, se sastoji iz debelih, mekih rječnih sedimenata, zbog čega bi nosači mosta morali da imaju veoma duboke temelje” objašnjava profesor geografije Gerhard Gerold. Čak i da se izdvoje ogromne svote novca, priroda onemogućava sprovođenje takvog plana.

Rijeka je sama po sebi veoma važna saobraćajnica. Gradovi poput Makape, koja ima pola miliona stanovnika, povezani su sa ostatkom Brazila samo preko Amazona. Oblast Amazonije ima jedan most, ali postoji preko najveće pritoke Amazona, Rio Negro. Ta konstrukcija spaja Manaus sa sestrinskim gradom Irandubom.

https://www.youtube.com/watch?v=AVS40PBe-c0

(Zanimljivostidana.com)

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU