fbpx

Da je priroda čudna, prelijepa i nepredvidiva dokaz je planina Munde.

kultur brauchtum sagen stoanerne mandl telfs 03

Da je priroda čudna, prelijepa i nepredvidiva dokaz je planina Munde. Munde se nalazi u opštini Telfs, pokrajina Tirol, u Austriji. Iako na prvi pogled izgleda kao sve druge planine, kada se bolje zagledate vidjet ćete da je priroda u sami vrh planine uklesala profil žene.

Planina ima dva vrha: zapadni vrh, koji iznosi 2.662 metara i istočni vrh, 2.592 metara.
Nekada se na Munde moglo popeti žičarom, ali ona više nije u funkciji. Sada se do vrha mogu popeti samo iskusni planinari, tokom proljeća. Rekreativci se mogu popeti do određene tačke,i za njih je uređen šumski put.

6066632 web

Hohe Munde vom Inntal bei Oberhofen

Prelijepa, zelena a onda prema vrhu u jednom momentu samo stijene. Bez ijednog drveta. Postoji legenda zašto je tako, legenda o pastiru Martlu.

Legenda o pastiru Martlu

Najtužniji period za Telfs, bio je 1634. godine, kada je mjestom vladala kuga. Više od trećine stanovnika je umrlo.
Pastir sa planine Munde, Martl, decenijama je vodio ovce na planinu, da bi u jesen imao najbolju vunu i meso. Tada planina nije bila stjenovita, nego je bila puna zelenila. Sve do vrha je bila ispunjena ljekovitim biljem. Na sljedeću ispašu vodio je svoga sina, zvao se Hiesele. Na rastanku sa ženom, rekao joj je da ostane zdrava i da ako se nešto strašno desi upali tri svijeće i stavi ih na kuhinjski prozor. To bi za njega bio znak da brzo dođe kući. Ona je odgovorila da se ništa neće desiti i dodala „ Martl, čuvaj se i čuvaj mi sina. Gledajte da često dolazite kući.“ Bio je to emotivan rastanak, jer se Hiesele po prvi put odvajao od majke. Napomenula je da se čuvaju nevremena, odrona i stijena.
Svaki dan je gledala prema planini, i kada bi ugledala dim od vatre znala je da su živi.
Nedjelje su bile najsretniji dani jer su tad bili zajedno.I tako je prošlo pola ljeta . Jedne noći, dok je Hiesele spavao, Martl i njegov pas su sjedili uz vatru. U jednom momentu, uočio je tri svjetla i shvatio da je to prozor njegove kuće. Uplašen, probudio je sina i rekao da sutra povede ovce na drugu stranu planine i da se pazi da ne padne sa stijene, jer on mora provjeriti da li je sve u redu kući.
Martl je žurno krenuo ka kući, a kada je stigao zatekao je ženu na samrti. Drhtavim glasom je rekla „ Martl, loše mi se piše, pokupila me je crna smrt. Neću još dugo, neka Bog čuva Hiesela i tebe.“ On joj je rekao „ Neka ti Bog podari mir i neka uzme i mene i Hiesela.“ Zatim je umrla.
Sutra ujutru, Martl je poslao prijatelja na Munde da sinu prenese vijesti o smrti majke. Zatim je uzeo lopatu i iskopao grob ženi. Poslije sahrane pojavio se prijatelj, ali sam. Nije našao Hiesela, galamio je i dozivao ali odgovora nije bilo. Pošto je bilo veliko nevrijeme, smatrao je da se Hiesele negdje sakrio.
Teška srca, poslije ženine sahrane Martl je se vratio na Munde da potraži sina. Kada je stigao pred kolibu dočekao ga je pas ali sina nije bilo. Otišao je na drugu stranu planine, ali ni tamo nije bio. Duvao je u rog, ali odgovora nije bilo. Zapalio je veliku vatru, da bi Hiesele znao da se on vratio. Uhvatio ga je veliki strah, zvao je ljude u pomoć. Uzeo je sjekiru i posjekao najveće drvo. Od njega je napravio četiri velike vatre. Muškarci iz Telfsa, vidjevši vatru, popeli su se na Munde jer su znali da se desila velika nesreća. Svi su znali za smrt žene i da je sin nestao, mislili su da je poginuo ali još gore da je Martl poludio. Vatre su postajale sve veće, a oko ponoći pola planine Munde je izgorjelo.

Svi su gledali kako je planina gorjela, kako je izgubila svoje plodne livade. Vatra se ugasila poslije četrnaest dana. Onda su hrabri momci odlučili da potraže oca i sina. Hiesela su našli na vrhu planine ispod jednog drveta u koji je udario grom. Martl je izgorijeo i pao sa stijene, jer nije imao kud pobjeći od vatre. Od tada, pa do današnjeg dana Munde je ostala ogoljena planina.

 

kultur brauchtum sagen mundnschafer telfs 02

Martl, bista u Telfsu

hohe munde

wohnen leben hohe munde hausberg telfs 02

Autor: Slavica Jevđenić

Prevod legende: Tamara Đurić

Impulsportal

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU