fbpx

7ruzicasti

Svi volimo delfine, ali većina nas nije znala da mogu biti i slađi nego što ih mi znamo – kada se oboje u ružičasto! A dobra vijest je da je rijetka mama ružičastih delfina, zvana Pinky, rodila svoje ružičasto mladunče.

Popularna je postala prije 12 godina kada ju je primijetio kapetan Erik Rue u rijeci Calcasieu u Louisiani. Viđao ju je kako redovno pliva u tom području i druži se s delfinima, pa čak je i prikazao kao “vrlo seksualno aktivnu”.

Video Pinky i njezine bebe objavila je na Pinky-jevoj Facebook stranici osoba po imenu Thomas Adams i prikazuje par kako skače u blizini čamca broda Calcasieu Ship Channel.

Prema stručnjacima, Pinky je rijedak riječni delfin koji je ružičastu boju dobio od rijetke genetske mutacije. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) navela je vrstu „ugroženo ranjivom“, a njezina populacija se smanjuje, i ostalo ih je samo nekoliko desetina hiljada.

Rođenje mladunčeta nam daje nadu da su mladunčed naslijedila genetsku mutaciju svoje majke koja bi pomogla u nastojanju da se poveća populacija rijetkih vrsta.

Kapetan Rue objasnio je da je delfin potpuno ružičast, od repa do vrha i ima crvene oči. Koža joj je glatka i sjajna.

 

Na Pinky-ja ne utiču okolina ili sunčeva svjetlost, ali izgleda da ima tendenciju da ostane ispod površine duže nego drugi članovi porodice. Ona je nevjerovatan sisavac koji donosi radost mještanima, a gosti su oduševljeni prilikom da vide ovo jedinstveno i divno stvorenje.

Bridget Boudreaux je prije izvjesnog vremena primijetila Pinky i njeno mladunče u rijeci. Videla ih je kako plivaju i skaču. Uočavanje mame i njene bebe bilo je za nju prekrasno iskustvo, pa je čak zatražila i od kapetana da zaustavi brod kako bi mogla imati više vremena da uživa u njemu.

Izvori:
moon-child.net
www.newsnation.in
www.unilad.co.uk
womenworking.com

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU