fbpx

7kasmenice

Nizak vodostaj u španskom rezervoaru Valjdekanjas otkrio je kameni spomenik star između četiri i pet hiljada godina. 

Izuzetno toplo vrijeme dovelo je do suše u mnogim dijelovima Evrope, uključujući i Španiju, izazivajući velike probleme poljoprivrednicima.

Arheolozima, međutim, suša je omogućila da drevni megalitski lokalitet, poznat kao Dolmen Guadalperal, potpuno izroni iz vještačkog jezera od kada je poplavljen prije više od pola vijeka.

Lokalitet se nalazi blizu grada Peraleda de la Mata i najčešće je potpuno potopljen vodom rezervoara Valjdekanjas, koji je napravljen tokom 60-ih godina za potrebe proizvodnje električne energije i snabdijevanja lokalnog stanovništva pijaćom vodom.

Istovremeno, jezero je poplavilo neka naseljena područja oko rijeke Taho i Dolmen Guadalperal, prenio je španski portal Lokal.

Skoro 60 godina lokalitet je bio pod vodom, mada su se vrhovi kamenih stećaka vidjeli u nekim toplijim godinama.

Ovog ljeta, međutim, čitav megalitski spomenik oslobodio se svog vodenog kaveza.

Događaj je izazvao veliko interesovanje, pa veliki broj ljudi dolazi i obilazi drevni Dolmen Guadalperal, prenio je RTS.

Lokalitet datira iz perioda između tri i dve hhiljade godina prije nove ere, a sastoji se od 144 kamena, od kojih neki dostižu visinu od dva metra, a na nekim su su ugravirani crteži zmija.

Kao i mnogo poznatiji Stounhendž u Velikoj Britaniji, megalitski spomenik aranžiran je u kružnoj postavci.

Stručnjaci smatraju da je imao dvojaku funkciju, kao religijski lokalitet, ali i kao trgovačko čvorište.

(Nezavisne) 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU