fbpx

Ovaj savršen primer piedmont glečera, koji nastaju kada se obilna glečerska masa iz doline izlije u ravnicu niže nadmorske visine u pravilnom obliku, nalazi se na severoistoku Grenlanda. Njegov izgled slikovito opisuju kao testo za palačinke tek izliveno u džinovski tiganj.

Glacier2 p

Slonovo stopalo je nastalo kada su planine popustile pod pritiskom ogromne mase leda, težine 2565 kvadriliona tona, koja ih je probila i razlila se po moru u savršeno simetričnom obliku. Naročito kada se gleda sa visine, ovaj glečer zaustavlja dah kao malo remek delo prirode. Glečeri su inače jedan od najlepših prirodnih fenomena. Ove reke smrznutog snega rezultat su viševekovnog taloženja i u stalnom su procesu kretanja. Iako nevidljiv golim okom, ovaj proces je primetan kada isti glečer posetite nakon nekoliko godina i shvatite da se reljef okruženja potpuno promenio. Nažalost, sasvim drugačiji fenomen se dešava na afričkim glečerima, koji se ubrzano tope pod teretom zagađenja štetnim gasovima koji izazivaju promenu klime i globalno otopljavanje.

elephant foot glacier 22

Glečer Slonovo stopalo se nalazi na poluostrvu Kronprins Christian Land. Nije povezan sa ledenom masom kopnenog dela Grenlanda, već sa mrežom glečera na periferiji koja čini 5 - 7% ukupne ledene mase okruženja. Istraživanja su pokazala da ovi glečeri dodaju 20% visini mora, pa je jasno da je njihov opstanak, o čemu se sve više govori u debatama o globalnom zagrevanju, izuzetno značajan za očuvanje ekosistema naše planete.

0004 bjarki

elephant foot glacier greenland thobu

61fhje6g

Media.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU