fbpx

faze 1

Odnosi jednog rastu, razvijaju se i menjaju se prema nekim vrlo preciznim i različitim fazama. Ovo objašnjava zašto ne doživljavamo iste osjećaje kada smo tek upoznali neku osobu u poređenju sa onim kada smo proveli nekoliko godina zajedno. Poznavanje ovih faza može nam dati samopouzdanje i duševni mir u uočavanju razlika, rešavanju sukoba i analiziranju osjećaja sa kojima se susrećemo.

Ljudi se menjaju, uče, rastu i sazrijevaju, a ista se stvar događa i u vezama. Poznavanje ove teme pomoći će nam da u potpunosti uživamo u odnosu sa partnerom kojeg smo izabrali da sa njim dijelimo svoj život. Evo nekoliko faza odnosa u paru:

1. Zaljubljivanje

Zaljubljivanje je faza intenzivnih emocija, leptira u stomaku, snažne želje da ostanete bliski svojoj voljenoj osobi. Strast i želja, sa ili bez seksualne aktivnosti, transformišu se u glavne sastojke ovog stadija. Pojavljuju se intenzivne fantazije i kreativnost.

Zaljubljujući se sva pažnja usredsređena na najčešće aspekte koje vole ljubavnici. Saglasnost i razumijevanje prisutni su u njihovim susretima, dok se razlike koje postoje kod dvije različite osobe teško mogu uočiti.

Zahvaljujući magiji trenutka i čežnji za susretima, rasprave i sukobi se obično izbjegavaju. Početak veze svakog para je, dakle, posebna i uzbudljiva faza otkrivanja drugog, i voljeli bismo da se to nikada ne završi.

2. Upoznavanje

Tokom ove faze zaljubljivanje ostavlja prostora za najdublje i najintimnije upoznavanje drugog i naravno i za njegove različitosti i osobitosti.

Svaka osoba, jedinstvena i autentiòna, počinje se pokazivati onim što zaista jeste, u svojoj ukupnosti i autonomiji. Počinje da dijeli svoja lična iskustva. Idealizacija počinje da propada, sastanak postaje stvarniji.

"Zapamtite da najveća ljubav i najveći ciljevi uključuju najveće rizike."
- Anonimno

3. Zajednički život

Par se odlučuje na ovakav korak nakon perioda međusobnog poznavanja, u kome se pažnja uglavnom usredsredila na projekciju zajedničkog života i projekata. Odlučeno je da se dijeli život počevši od zajedničkog života u kući koju su zajedno izabrali.

Seksualna aktivnost opada zbog svakodnevnog života, odgovornosti i opterećenja. Ljubav se izražava na više nježan, poštovan način i u vidu podrške i razumijevanja u zajedničkom životu. Možda postoje razlike u načinu na koji se sukobi rješavaju i dogovori će se morati postići pregovorima.

4. Samopotvrđivanje

Nakon perioda koegzistencije i želje da se sve podijeli, nastaju individualne potrebe i volja za odbranom. Vrijeme je da se organizuju aktivnosti koje će svako preduzeti sam, poštujući vezu i posvećenost para. U ovoj fazi mogu se pojaviti sukobi zbog neriješenih ličnih kriza.

To je poput biti sam sa sobom nakon što ste potrošili puno vremena usredsređeni na drugog u vezi. Kada se lične potrebe ponovo pojave, svaki od dva partnera odlučuje da posveti malo više vremena sebi, barem u određenim prilikama.

5. Rast

U ovom trenutku, par odlučuje da učvršćuje vezu, koja postaje zrelija i stabilnija. Vrijeme je da donesete važne odluke poput osnivanja porodice.

To je faza u kojoj će se ponovo javiti osjećanja i entuzijazam sa početne faze. PartnerI žele da zajedno grade dalje svoje životne planove.

"Ljubav su dvije duše koje vide sebe kroz svoja tijela."
-Anonimno

6. Adaptacija

Život ide dalje i promjene se dešavaju, ako se par prilagodi njima, tada se konsoliduju i sazrevaju. Ovaj trenutak je za par ključan: jačanje ili raskid. To je zbog činjenice da se piramida ličnih i bračnih vrijednosti dovodi u pitanje; štaviše, nova interesovanja nastaju promjenama, kao što su nezavisnost djece, penzionisanje, bolesti itd.

Ova faza može predstavljati nalaz, jer su potrebe, odgovornosti i opterećenja života smanjeni, možete se fokusirati na bračni život, dijeliti nove projekte, baš kao na početku veze.

 

bebamur.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU