fbpx

bikes min

Bicikli od bambusa pomažu ojačati gospodarstvo i promiču ekološki prihvatljive oblike prijevoza u Gani.

Bernice Dapaah je izvršna direktorica Ghana Bamboo Bikes, inicijative koja se razvila od ideje o održivim biciklima od bambusa do društvenog poduzeća koje je osvojilo brojne međunarodne nagrade i priznanja.

U početku nam je bilo teško jer prototip nije bio uspješan. No nastavili smo pokušavati, jer u biznisu uvijek postoji rizik. U konačnici, ustrajnost se isplatila,” kazala je Dapaah.

Ghana Bamboo Bikes u srži svog djelovanja ima četiri teme: klimatske promjene, siromaštvo, migracije iz ruralnih u urbana područja i visoka stopa nezaposlenosti mladih u Gani.

Poduzeće je zaposlilo i osposobilo žene i mlade (od kojih su neki osobe s invaliditetom) – 25 osoba koje izrađuju bicikle i 10 poljoprivrednica/ka. Dio zarade odvajaju kako bi donirali bicikle lokalnoj zajednici, prvenstveno djeci i mladima koji moraju pješačiti kilometrima do škole.

Ekološka osviještenost je važan element u radu poduzeća. Bambus brzo raste u usporedbi s drvetom, stoga se korištenjem bambusa smanjuje utjecaj na okoliš i izbjegava deforestacija. Dijelovi bicikla mogu se lako reciklirati, a za svaki biljku koja se posječe za izradu bicikla posadi se deset novih biljaka bambusa. Ovaj način izrade također omogućuje manju upotrebu struje u odnosu na klasične bicikle. Daughters of Africa

https://www.youtube.com/watch?v=8YHH-Iq-0ac&feature=emb_title

voxfeminae.net

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU