fbpx

macka

Veoma su simpatični i na prvi pogled, a kada još znate da su brkovi mačkama najbolji alat kada je riječ o čulima, komunikaciji i koordinaciji, e onda možemo reći da nisu samo simpatični već su i – fantastični!

Možda niste znali, ali brkovi mačkama govore kuda da ide, da li može da prođe kroz neke uske prostore, a oni nam pokazuju i kakve je volje naša mačka – da li je raspoložena ili je namćorasta pa je bolje da je se klonimo.

Pronašli smo sedam zanimljivih činjenica o mačjim brkovima, od toga zašto ih uopšte imaju do njihove tačne uloge. I evo šta smo saznali.

Mačji brkovi su ekstremno osjetljivi
Koren brkova je, u odnosu na ostatak dlaka na njihovom tijelu, smješten znatno dublje u koži, i predio oko brkova je prava riznica nervnih završetaka i krvnih sudova, te im je ovaj dio glave izrazito osjetljiv na nadražaje.

Predeo oko brkova i sami brkovi izrazito su senzitivni, te mačke mogu da osjete čak i minimalnu promjenu pravca laganog povjetarca.

Zbog toga ne bi trebalo da im dodirujete predio oko njuške i brkova, jer zbog osjetljivosti ovog dijela glave možete da im izazovete bol.

I činija za hranu trebalo bi da bude prilagođena ovoj mačjoj specifičnosti – neka bude šira (poput dubokog tanjira) i ravnija, da maca ne udara brkovima o zidove činije dok jede.

Brkovi nisu samo oko nosa
Mace imaju od osam do 12 brkova s obje strane nosa, ali imaju i kraće brkove i iznad očiju, na bradi, kao i na zadnjem dijelu prednjih nogu, navodi Petmagazine.

Brkovi i navigacija
Brkovi su najčešće dugački onoliko koliko je sama mačka široka, te su oni svojevrsni putokazi kada se mačka nađe ispred nekog uskog prostora – da li tu može da prođe ili ne.

Brkovi mački pokazuju gdje je plijen
Mačke su dalekovide, što znači da ne vide baš najbolje ono što im je blizu, takoreći ispred nosa. Zbog toga im je tokom lova, bilo da love miša napolju ili pecaljku s percetom u stanu, potreban način da osjete da je plijen dovoljno blizu da mogu da mu zadaju smrtonosni ugriz.

Upravo su brkovi ti koji mački govore kada je vrijeme za napad i ugriz, i to svi brkovi – oni oko nosa, na bradi, iznad očiju i na nogama.

Nikada ne skraćujte brkove mački
Iako s vremena na vreme mačke odbacuju poneki brk, nikada im ne biste smjeli skraćivati brkove. Ako to učinite, vaša mačka će biti dezorijentisana, može početi da joj se vrti u glavi, i biće zbunjena jer brkovi više neće imati tu dragocjenu navigacionu ulogu na koju je navikla.

Mačka bez brkova, ili sa skraćenim brkovima, podsjeća na čoveka kojem neko stavi tamni povez preko očiju i pusti ga da tako hoda nedjeljama.

Brkovi su pokazatelji emocija mačke
Položaj brkova vaše mačke mnogo govori o njenom raspoloženju. Ako su brkovi opušteni i nonšalantno padaju sa obe strane lica – mačka je mirna i relaksirana. Ako su pak upereni ka napred, to znači da je uzbuđena i uznemirena.

A ako padaju niz bradu, mačka je ljuta ili tužna. Naravno, posmatrajte i govor drugih dijelova mačjeg tijela, poput ušiju i repa, da biste dobro protumačili šta vam to poručuju mačji brkovi.

Brkovi mijenjaju boju
Kako mace stare, tako dobijaju sijede, baš kao i psi i ljudi, a sijede i njihovi brkovi. Nemojte se začuditi ako vaša starija cica-maca, koja je imala kao noć crno krzno, odjednom dobije bijele brkove. To ćete, međutim, primjetiti samo ako je vaša maca tamne boje.

bigportal

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU