fbpx

Visoko u planinama Južne Amerike nalazi se granica sa čije ćete obe strane pronaći neke od najinteresantnijih atrakcija u Kolumbiji i Ekvadoru.

images 2015 12 najlepsa granica na svetu kolumbija ekvador aps 667731798

Granični prelazi ne predstavljaju naročitu turističku atrakciju. Obično su to izolovana, pusta mesta na kojima se ljudi zaustavljaju samo kako bi obavili proceduru u vezi s putnim ispravama i nastavili dalje, piše Newsweek.

Ipak, granica između između Kolumbije i Ekvadora neverovatna je zbog dve stvari – jednoj od najlepših crkava u Kolumbiji i najsređenijem groblju u Ekvadoru.

Na kolumbijskoj strani, nekoliko kilometara od granice, nalazi se svetilište Las Lahas, koje dominira uskum, dubokim klancem. Crkva u gotičkom stilu izgrađena je između 1916. i 1949. godine i nalazi se na 100 metara od dna klanca. Ispod monumentalnog mosta koji crkvu povezuje s drugom stranom protiče reka Gaitara.

filesgran

Veruje se da se na mestu današnje crkve, u 18. veku desilo čudo – majci koja je šetala s nemom ćerkom ukazala se Bogorodica Marija, nakon čega je devojčica progovorila. Zbog toga je već 1802. na tom mestu sagrađeno svetilište, na čijem je mestu danas crkva.

S druge strane granice, takođe na nekoliko kilometara, u ekvadorskom gradiću Tulkan, koji je najviši grad u ovoj zemlji, nalazi se jedno od retkih topijarnih groblja na svetu.

files 1gran1

Lokalni baštovan Hoze Marija Azael Franko počeo je još 30-ih godina prošlog veka da radi na ovom groblju, oblikujući biljke koje mogu da žive i do 500 godina. Prema njegovim rečima, nije prestajao s radom sve dok groblje nije bilo "toliko lepo da prosto poziva čoveka da umre".

Groblje u Tulkanu danas ima preko 100 topijara, jedinstvenih u svojoj lepoti.

files 2gran12

National Geographic

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU