fbpx

78

Ojmjakon, selo u Jakutiji, najvećoj ruskoj autonomnoj pokrajini koja zauzima prostor cijelog istočnog Sibira, poznato je kao najhladnije mjesto na svijetu.

Najniža temperatura u njemu zabilježena je početkom februara 1933. godine, kada je izmjereno čak -67.7 stepeni Celzijusa, ali uprkos ekstremnoj hladnoći, ono predstavlja i svojevrsnu turističku atrakciju, kojoj nije odolio ni novozelandski novinar i fotograf Amos Chapple, koji se prije nekoliko godina zaputio u ovu avanturu.

Poznato i pod nazivom Pol hladnoće, Ojmjakon naseljava oko 500 stanovnika koji se svakodnevno susreću s brojnim problemima, ali su zato zahvaljujući čistom vazduhu, vodi i zdravoj hrani poznati po svojoj dugovječnosti. Većina njih se bavi stočarstvom, lovom i ribolovom i sve što im je potrebno nabavljaju iz samo jedne prodavnice. Kada je Amos Chapple odlučio da krene na put ka ovom selu iz Jakutska (glavnog grada Jakutije), nije znao da će se susresti sa ozbiljnim izazovima. Prema njegovim riječima, hladnoća nije ono što mu je najteže palo, već problemi nastali tokom samog čina fotografisanja. No, uprkos svemu, Amos je uspio da zabilježi impresivne slike ovog mjesta (kao i Jakutska) u kome su ekstremno niske temperature za mještane odavno svakodnevna realnost, a dokaz tome je i to što djeca prestaju da idu u školu tek kada temperatura padne ispod -52 stepena Celzijusa. 

39

49

67

84

94

101

126

131

212

1110

kafenisanje.rs

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU