fbpx

savjeti koji ce vas motivirati

Kako možete pronaći motivaciju? Sila toliko stvarna i moćna da nas gura na izvanredne podvige da bismo postigli ciljeve koje smo si postavili.  

Glas samo-motivacije tjera nas da radimo svakodnevne stvari koje nam najviše opterećuju, poput odlaska na posao, učenja, bavljenja sportom. Naš um, naše misli imaju dovoljno snage da nas uzbude, da u nama napajaju strast kojom započinjemo put ka svojim ciljevima.

Procijenjuje se da um obrađuje oko 60.000 misli dnevno u prosijeku, odnosno 40 misli u minuti. Mislimo i mentalno reagujemo na okolnosti ili trenutke koje živimo na osnovu beskonačnosti emocionalnih promenljivih. Mnoge od ovih misli ostaju neprimećene, drugi ih pokušavaju zadržati ako pokušaju da pobjegnu, treći postaju dio naše stvarnosti.

Počinjemo od malih nogu da imamo mišljenja o sebi i okolini u kojoj živimo. Mišljenje se definiše kao ideja, sud, uvjerenje... ali to ne znači da svi oni sadrže istinu. Objektivno je nemoguće ocijeniti istinitim svih onih 60.000 misli o kojima smo ranije govorili. To su jednostavne lične prosudbe, bez garancije valjanosti.

Samomotivacija i motivacioni faktori

Međutim, za svaki demotivirajući faktor postoje i drugi koji podstiču pozitivnu motivaciju i čine da se osjećamo sposobnima za bilo šta. Kako stvarate taj impuls koji može pozitivno uticati na naše raspoloženje? Kako dati veću težinu motivacionim faktorima? Kako se možemo osjećati sposobnim, a da ne moramo da slušamo spoljne glasove?

7 strategija za pronalaženje motivacije

Evo nekoliko strategija za pronalaženje motivacije za suočavanje sa bilo kojim izazovom koji vam život nudi:

Stvorite dijalog sa sobom

Da ne biste svaku misao primili kao neoborivu istinu, stvorite zdrav dijalog sa sobom. Morate da shvatite koje misli će vam pomoći da postignete svoje ciljeve. U početku ćete se malo mučiti, možete pokušati stvoriti zamišljeni lik kojem ćete dati ime i razgovarati. Ponekad ćete mu morati dati ograničenja, ali s vremenom ćete uspeti da stvorite prijateljstvo koje će trajati cijeli život.

Postanite svijesni svog stanja uma

Samosaosećanje će vam pomoći da podnesete teška vremena, znajući da imate resurse da promijenite stvari.

Pređite sa obaveza na odluke

Koliko vaših misli započinje sa "Moram da uradim ..."? Došlo je vrijeme da donesete odluku i promenite ove misli u "Uradiću ...". Napravite listu svih ovih "dužnosti" i shvatićete da mnogi zavise od rutina koje ste stvorili, od naslednih navika ili od pravila koja nisu neophodna u svakodnevnom životu. Koliko od ovih "obaveza" je zaista vaša lična odluka?

Poradite na svojim ličnim vrijednostima

Lične vrijednosti su duboka uvjerenja koja određuju način na koji čovjek biva i vode njegovo ili njeno ponašanje.. Za svaki faktor koji motiviše postoji lična vrijednost koja vraća ravnotežu, što ga čini moćnijim.

Stvorite pozitivan stav u učenju

Pozitivan stav prema mogućnostima učenja kontemplira grešku kao deo samog procesa. Učite i prilagođavajte se. Kada prihvatite nesavršenost, napravićete prvi korak ka izvrsnosti.

Radite na sebi

Kada podstičemo motivaciju, nalazimo puno zadovoljstva u postizanju onoga što želimo. Nema potrebe da se takmičite ni sa kim.

Vjerujte sebi

Vjerujte sebi, počnite malo po malo. Ako ste pokušali u prošlosti bez rezultata, to ne znači da to ne možete učiniti sada. Imajte vjere, u svakom trenutku pokušajte da radite stvari najbolje što možete. Vjerujte u sebe.

Zapamtite jednu važnu stvar: samomotivacija se javlja u nama, polazeći od snage i kvaliteta svakog od nas. Ne odustajte ni iz prvog pokušaja, ni iz drugog, ni iz trećeg ... Svaki vaš korak je način da pokažete da se možete poboljšati. Ne potcenjujte sebe. Greške će uvijek biti u vašem životu, na vama je da ih pretvorite u mogućnosti da naučite nešto vrijedno.

Samomotivacija se javlja u sadašnjosti, kada će poverenje u vaše mogućnosti biti seme za ovaj citat Abrahama Lincolna koji će vas pratiti tokom vašeg putovanja.

"Radim najbolje što znam, najbolje što mogu i to namjeravam tako do kraja."
~Abraham Linkoln

bebamur.com

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU