fbpx

cvorak

 Čvorci su izraženo društvene ptice.

Čvorak je najrasprostranjenija i najčešća vrsta iz porodice čvoraka u Euroaziji. Ljudi su ih naselili i na drugim kontinentima, čvorci su uneseni u SAD 1890. godine i puštanjem na slobodu 100 jedinki u New Yorku, danas milijuni čvoraka nastanjuju SAD i Kanadu, i jedna su od najčešćih i najmnogobrojnijih ptica na svijetu.

Čvorci su izraženo društvene ptice. Cijelu godinu se kreću u grupama, a dijelom i u vrlo velikim jatima. Jedino na mjestu gdje je gnijezdo ponašaju se teritorijalno, no i to se odnosi samo na oko desetak metara od gnijezda, ali ne i na hranilišta koja isto koriste u grupama. Ptice koje se ne gnijezde i u tom razdoblju nastavljaju živjeti u skupinama. Mladunci koji su od sredine svibnja samostalni, odmah se okupljaju u jata, koja se u hranidbenim područjima koncentriraju. U vrijeme međuselidbe mladunaca jata se povećavaju i dosežu maksimum sredinom srpnja.

cvorak2

Čvorak u svadbenom ruhu, mužjak u periodu parenja mijenja perje u jarke boje.

Noću čvorci spavaju zajedno. Za spavanje biraju prije svega velika područja obrasla trskom, ali to mogu biti i šumarci ili tlo obraslo gustim grmljem i guste gradske krošnje u parkovima. Često spavaju i u centru gradova. Tako se npr. noću na Berlinskoj katedrali okuplja oko 40000 jedinki čvoraka. U zimovalištima na takvim zajedničkim prenoćištima može se okupiti i više od milijun jedinki.

Predvečer se okupljaju na uzvišenijim mjestima i od tamo u čvrstoj skupini odlijeću zajedno na prenoćišta. Manje skupine pri tome lete nisko, dok velika jata s više tisuća jedinki nad mjestom gdje će noćiti oblikuju čitav oblak iz kojega nastaje fantastični i znanosti još uvijek nerazjašnjen fenomen nebeskog plesa čvoraka.

Neke od pretpostavki ukazuj da njihov ples ima svrhu zbuniti potencijalne predatore koji ih pokušavaju napasti prije negoli se smjeste na svoja noćna prebivališta, još je jedna činjenica koja oduševljava, a to je da su njihove reakcije u manevriranju deset puta brže negoli od bilo kojeg modernog zrakoplova kojim upravljaju ljudi.

cvorak1

Nedavna su istraživanja pokazala kako svaki član jata čvoraka u jednom od najljepših “plesova” na svijetu modificira svoj položaj u odnosu na šest ili sedam ptica koje se nalaze najbliže njemu, što u konačnici rezultira uzorcima koji se kreću u različitim smjerovima i različitim brzinama, a nama ljudima predstavu koja oduzima dah i ne dozvoljava da s nje skinemo pogled.

Treba napomenuti kako su postavljanjem 5G mreža telekomunikacijskih kompanija počeli veliki problemi za čvorke, naime, oni koji su odlučili prespavati na području koje je pod djelovanjem 5G mreža došlo je do mnoštva smrtnih slučajeva, čvorci su jednostavno ujutro nađeni na tlu mrtvi ili na samrti (zabilježeni slučajevi u Nizozemskoj).

Postavlja se logično pitanje, ako nije dobro za čvorke, da li je dobro za ljude?

U nastavku možete pogledati video o nebeskom plesu čvoraka u Rimu, i pokušaj sokola da ulovi jednog od tisuća čvoraka koji neslavno završava po njega.

https://www.youtube.com/watch?v=V-mCuFYfJdI&feature=emb_title

Ludens Media

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU