fbpx

ljubimci pmjpg

Foto: Pixabay 

Ako imate kućnog ljubimca onda zasigurno već znate koji su znakovi da je on sretan i veseo. Vaš pas tada uzbuđeno maše repom dok se vaša mačka sklupča kraj vas i previja.

Upoznavanje stvari koje usrećuju vašeg psa ili mačku poboljšava njihovu kvalitetu života i također poboljšava vezu između vas i vašeg ljubimca, kaže Sharon Campbell, viša menadžerica u Zoetisu, farmaceutskoj kompaniji za životinje.

Evo kako možete oraspoložiti svoje četveronožne prijatelje:

KRETANJE

I kod pasa i kod mačaka kretanje je neophodno za održavanje fizičkog i emocionalnog zdravlja. Izvođenje psa u šetnju ili redovita igra pomoći će im da sagorijevaju dodatnu energiju. Mačke mogu imati koristi od 5 do 10 minuta igre nekoliko puta dnevno, laserskim pokazivačem ili štapićem.

– Mačke se osjećaju ugodnije ako mogu biti na visokom gdje mogu promatrati okoliš. Kreveti s penjalicom i grebalicom s više katova omogućuju im da budu na visokom, a usput će se i kretati. Mišići će im raditi prilikom penjanja i grebanja – kaže Lillian Ciardelli, stručnjakinja za ponašanje životinja.

NEKA RAZMIŠLJAJU

Baš kao i ljudima, kućnim ljubimcima je potrebna mentalna stimulacija.

– U šetnjama dopustite svom psu da nekoliko sekundi njuška svakih nekoliko koraka, to je stvarno mentalno poticajno za njih i omogućit će im da budu mirniji kod kuće – tvrdi Ciardelli.

Što se tiče mački, iskoristite njihove instinkte lovca skrivajući poslastice po kući da ih traže. Takve vježbe i slagalice sjajan su način da ih potaknete da iskoriste svoje vještine rješavanja problema za dobivanje nagrada.

DAJTE IM PROSTORA

Autonomija kod vašeg ljubimca važna je za njegovu sposobnost opuštanja kod kuće. Odredite miran prostor u kući gdje bi se on mogao povući kada treba mir i osigurajte im ‘rute za bijeg’ kako bi izašli iz bilo koje socijalne situacije, posebno dok su u blizini djece ili gostiju.

– Kad pas ili mačka odluče otići na ta mjesta koja su njihovo utočište, to je obično dobar pokazatelj da žele biti sami i to treba poštivati – priča dr. Campbell.

Za obitelji koje provode više vremena kod kuće, uzmite u obzir da vašem ljubimcu onda posebno trebe samostalno vrijeme za odmor. Nagradite svog ljubimca radi toga dok je kod kuće stavljajući poslasticu na njegovo posebno mjesto.

UOČITE ZNAKOVE STRESA

Kad su pod stresom, psi mogu pokazati nekoliko ponašanja koja se na prvu čine normalnima, poput zijevanja, lizanja usana i otresanja dlake. Ovdje je ključan kontekst: Mogu li ga stranci zagrliti i pomaziti? Je li okružen drugim razigranim ljubimcima? Te bi situacije mogle sugerirati da njegovo ponašanje proizlazi iz nelagode. Ostali znakovi stresa mogu biti pretjerano disanje i znojni otisci šapa.

Mačke obično još više prikrivaju nelagodu. Mogu se početi još više sakrivati, mogu se prekomjerno ili nedovoljno dotjerati te prestati koristiti svoju kutiju s pijeskom. Dobar pokazatelj raspoloženja mačke je njezin rep, rep koji je nizak mogao bi ukazivati na nervozu.

– Mačka kojoj je ugodno ima uspravan, opušten rep, u obliku upitnika – objasnila je Ciardelli, piše Health.

24sata

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU