fbpx

happiness

Nedavno je izašao izvještaj o najsretnijim zemljama na svijetu i jedna činjenica je iznenađujuća, a to je da se zadovoljstvo životom nije previše promjenilo u odnosu na prethodnu godinu u čak 95 zemalja. Kada je u pitanju najsretnija zemlja, to je ponovo Finska.

Četvrtu godinu zaredom, Finska je prva na listi, prvenstveno zbog čistog vazduha, najboljeg edukativnog sistema, dobrih uslova na poslu i visokog nivoa povjerenja u vladu i sve ostale zvaničnike. Finci kao izvor sreće ističu i svoje svakodnevne navike, a to su:

- Znojenje u sauni
- Šetnja u šumi i provođenje vremena u prirodi
- Plivanje u hladnim rijekama
- Branje divljih bobica
- Korišćenje sunčeve svjetlosti
- Pronalazak trenutka za duboko disanje

Pored svega navedenog, važan je i koncept sisu, za koji Finci kažu da ne može da se prevede jednom rječju na druge jezike. To je mješavina odlučnosti, istrajnosti i hrabrosti iz koje se stvara osjećanje sopstvene vrijednosti. To u praksi znači da ne treba tražiti odobravanje i pohvale od drugih ljudi, već od sebe i da treba da budemo svjesni kada nešto uradimo dobro i zahvalni što to umijemo. Sreća koja dolazi iz takve svijesti mnogo je veća od one koju dobijamo iz spoljne validacije, piše City magazine.

To osjećanje i tu svijest mogu da razviju svi ljudi, samo treba raditi na njima. Savjeti su da razmislimo o tome kakav je naš odnos prema pohvali, kako i koliko smo je dobijali kao mali i kolika su nam danas očekivanja. Nije loše o tome popričati sa nekim bliskim prijateljem ili psihoterapeutom, jer možemo naučiti puno toga o sebi. Ono što je glavna pouka u kojoj treba da se ugledamo na Fince je da budemo ponosni na sebe u svakoj situaciji kada je to moguće i da pohvalimo sami svoj trud i zalaganje.

Izvor: Studomat.ba

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU