fbpx

Voynichev rukopis

Voynichev rukopis (manuskript) je detaljna knjiga koja ima 240 stranica i koja je napisana na jeziku ili pismu koje je potpuno nepoznato. Stranice rukopisa su prepune raznobojnih crteža čudnih dijagrama, čudnih događja i čudnih biljaka.

me je dobio po poljsko-američkom knjižaru Wilfrid M. Voynichu, koji je pronašao rukopis 1912. godine. Originalni autor rukopisa je ostao nepoznat, a analizom je utvrđeno da ova misteriozna knjiga datira između 1404. i 1438. godine. Zbog svih misterioznih faktora koje okružuju manuskript, postao je poznat kao “Najmisterioznija knjiga (rukopis) na svijetu”. 

Voynichev rukopis1

Postoje mnoge teorije o porijeklu i naravi rukopisa. Neki vjeruju da je bio farmakopeja, sa temom srednjovjekovne ili rane medicine. Zbog mnogih slika ljekovitog bilja neki ljudi smatraju da je ovo bio priručnik nekog alhemičara, ali i činjenica da su mnogi dijagrami vezani za astronomiju i biologiju (nepoznatih bića) dovela je neke maštovite teoretičare da predlože da je knjiga možda došla sa druge planete.

Jedna stvar u kojoj se većina teoretičara slaže jeste da su velike šanse da ova knjiga nije prevara, s obzirom na količinu vremena, novca i detalja koji bi bili potrebni da se napravi ovako vjerodostojno djelo.

U nastavku pogledajte kako izgledaju neke od stranica ovog misterioznog rukopisa, a cijelu knjigu možete pregledati ovdje.

Voynichev rukopis2

Voynichev rukopis3

Voynichev rukopis5

Voynichev rukopis6

Voynichev rukopis7

Voynichev rukopis9

pixelizam.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU