fbpx

Aurovil ili Grad zore, eksperimentalni je grad u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu koji je 1968. godine osnovala Mira Alfasa, poznatija svojim sledbenicima kao 'Majka'.

128870190956b9f930513ad214800210 v4 big

Zamisao je bila stvoriti mesto u kojem bi žene i muškarci živeli u miru i harmoniji bez obzira na političke stavove, nacionalnost i religiju.

Reč je o eksperimentalnom projektu gde svaki stanovnik ima svoju ulogu, a najveća pažnja posvećuje se obrazovanju i razvijanju kreativnih veština.

Iako je prvobitno zamišljeno da u gradu živi 50.000 stanovnika, danas tamo stanuje nešto više od 1.800 odraslih osoba i oko 500 dece koja dolaze iz oko 50 različitih zemalja.

Najveći broj stanovnika je iz Indije (oko 1.000), a više stotina stanovnika dolazi iz Francuske, Nemačke i Italije. U Aurovilu živi i značajan broj Amerikanaca, Rusa, Španaca i Šveđana, mali broj Japanaca, Korejanaca i Australijanaca, ali i šestoro ljudi iz Slovenije.

Grad se delimično finansira putem donacija, a glavni izvor hrane predstavljaju organski proizvodi koje njegovi stavnovnici samostalno uzgajaju. Oni za život zarađuju proizvodnjom papirne konfekcije i mirisnih štapića koje prodaju susednim selima i gradovima. U pojedinim aspektima života organizacija je slična andaluzijskoj opštini Marinaledi na jugu Španije.

Papirni novac i kovanice ne postoje, a svi stanovnici za kupovinu i razmenu dobara koriste elektronske račune i kreditnu karticu Aurokard. Osim toga, svaki stanovnik odvaja deo svojih sredstava za zajednicu, kako bi svi mogli da podmire osnovne životne potrebe. U gradu nema automobila, a glavno prevozno sredstvo je motocikl.

Grad je autonoman i ne odgovara nikome, pa se njegovo stanovništvo ne opterećuje ni unutrašnjom ni spoljašnjom politikom. Stanovnici svakodnevno odlaze u hram Matrimandir u srcu grada, u kojem se prepuštaju postizanju unutrašnjeg mira putem joge i meditacije. Aurovil je pravi raj za hipike, a o njemu možete više saznati na njegovoj zvaničnoj internet stranici .

https://www.youtube.com/watch?v=SxstZFC8Vms 

Izvor: Punkufer/b92

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU