fbpx

Mesec super krvavi pixabay

Današnji najspektakularniji ovogodišnji super Mjesec poklopiće se i s djelimičnim pomračenjem satelita Zemlje.

Zahvaljujući pomračenju Mjesec neće biti samo super, već i "krvav", saopštila je američka NASA.

Takozvani krvavi Mjesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja nađe direktno između Mjeseca i Sunca i kada sakriva Mjesec od sunčevih zraka, a ime "crveni" (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja, prenosi CBS njuz.

"Kada se to dogodi, jedino svjetlo koje dopire do površine Mjeseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektuje se na površinu Mjeseca crvenim sjajem, zbog čega ovaj satelit izgleda crven", pojasnila je NASA.
 
Rezultat je "svjetlosni prsten" oko Mjeseca, za koji se još ne može predvidjeti koliko će biti crven.
 
Ovogodišnji majski super Mjesec, jedan od tri ove godine, neće se poklopiti samo sa pomračenjem, već će biti i najveći super Mjesec ove godine.
 
Ovogodišnji majski super Mjesec naziva se još i "cvetni mjesec", biće veći nego inače, jer će biti i najbliži Zemlji, a naziva se cvjetnim zbog obilja cvijeća koje cvjeta u to vrijeme na Zemlji.
 
Super Mjesec će ove godine biti delimično vidljiv svuda gdje u tom trenutku bude noć, navode u agenciji NASA, uz pojašnjenje da će u slučaju da je vedro u prizoru moći da uživaju prije svega građani dijelova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike.
 
U SAD najbolje će moći da ga vide stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.
 
Samo pomračenje trajaće oko 14 minuta, a cijel događaj oko pet sati, od 8:47 do 13:49 sati po Koordinisanom univerzalnom vremenu, što znači da će u Aziji moći da se vidi predveče, a u SAD u ranim jutranjim satima.
 
Za one koji neće moći golim okom da prate pomračenje, organizovana je i virtuelna teleskopska projekcija.
Agencije

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU