fbpx

Naslovna boje

Foto: nicolecat1.deviantart.com

Boje, osim toga što uljepšavaju svijet, imaju i svoje simboličko značenje koje se interpretira na razne načine. Tako, za narode Evrope, crna boja predstavlja boju žalosti, dok istočni narodi žale uz bijelu boju. Boje imaju moć da nas podsjete, razvesele, uplaše ili rastuže.

Ljubičasta

Izvedena boja kao kombinacija mirnoće plavih tonova i strastvene crvene. Smatra se „kraljevskom“ bojom koja simbolizuje plemenitost, ambicije i izobilje. Ako je predstavljena tamnijim tonovima, psiholozi tvrde da izaziva frustraciju i tugu. Zanimljivi podaci su ti, da je Ričard Vagner komponovao isključivo u sobi ljubičastih zidova, a da su za manje od 100 grama ljubičaste boje, robovi egipatske kraljice Kleopatre u vodu potapali čak 20.000 purpurnih puževa koji bi poslije deset dana pustili ovu boju. Podsjeća nas i na magiju.

Bež

Može se okarakterisati kao kombinacija svijetle braon i bijele. Osobine bež boje su mirnoća i neutralnost. Neke kulture ovu boju smatraju tradicionalnom, pa one koji nose bež odjeću doživljavaju kao pobožne i jednostavne ljude. Na paleti, smatra se najčešćom bojom pozadine, a kao boja zidova može stvoriti umirujuću atmosferu.

Zelena

Boja koja neizostavno podsjeća na prirodu, zdravlje i smirenje. Dobijena je mješanjem sunčano žute i ustaljene plave. Zelena boja ima veliku moć iscjeljenja, a maslinasta nijansa je simbol mira. U saobraćaju označava sigurnost.

Crna

Ovo je „ne-boja“ (nedostatak bilo kakvog svijetla ili boje, mada se ipak ubraja u spektar), koja izaziva najrazličitije emocije jer je vezujemo kako za eleganciju, tako i za tugu, formalnost i moć. Za ljude koji vole crnu boju kaže se da odluke ne donose srcem već glavom. Crna u kombinaciji sa nekom od osnovnih boja kao što su žuta ili crvena ostavlja prilično upečatljiv i agresivan utisak.

Plava

Na paleti se definiše kao osnovna i hladna boja. Prva asocijacija na sve njene nijanse su nam more i nebo. Postoji studija koja kaže da plava boja smanjuje apetit, a povezuje se i sa inteligencijom i smirenošću. Ima mnogo nijansi, a možda najpoznatija je tzv. „royal blue“, na našim prostorima znana i kao „šerpa plava“.

Crvena

Ovu osnovnu boju možemo okarakterisati kao najtemperamentniju sa palete. Ona podstiče na akciju, podsjeća na strast i vatru i dokazano ubrzava rad srca i disanje. Za stare Rimljane ova boja je bila obilježje za početak ratnog sukoba, dok je u Južnoj Africi crvena boja žalosti. U saobraćaju crvena obavezuje na opreznost.

Žuta

Osnovna i prirodna, boja izvora života, sunca. U Francuskoj je simbol ljubomore, a inače je boja koja podiže raspoloženje, označava prolaznost i spontanost. Smatra se i bojom pustolova i kreativnosti.

Siva

Izvedena od crne i bijele, javlja se u nepreglednim nijansama koje su potpuno komplementarne sa svim osnovnim i sa većinom izvedenih boja. Asocira na tehnologiju, sofisticiranost, srebro i olujne oblake. Može se reći i da je boja kompromisa i monotonije.

Roze

Izvedenica crvene u kombinaciji sa bijelom. Moderne kulture je smatraju bojom djevojčica, ili ublaženom crvenom, bez konotacije ratovanja. Ime je dobila po laticama cvijeta ruže. Po nekima, simbol je za sentimentalnost i „sladunjavost.“ Približna je boji kože, pa je karakteriše neupadljivost.

Bijela

Kombinacija svih boja vidljivog dijela spektra. Opozitna je crnoj u svemu, pa simbolizuje mir, nevinost, svjetlost, snijeg, mlijeko, nebo i vjeru. Takođe, jedna od asocijacija su i bolnice, generalno sterilna okruženja. Smatra se bojom savršenstva.

Izvor: 10naj

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU