fbpx

cano cristales

Rijeka u Kolumbiji koja važi za najljepšu i najčudniju na svijetu, zove se Kanjo Kristales što bi značilo "kristalni kanal", poznatija kao "Rijeka pet boja".

Smještena u planinskom vijencu Serania de la Makarena, ova neobična rijeka oduševljava živahno žutom, zelenom, plavom, crnom i crvenom nijansom koje se njišu na dnu korita.

Kolumbijska tečna duga nastaje zahvaljujući neobičnom fenomenu – crvenoj endemskoj biljci macarenia clavigera koja raste na dnu rijeke. Ostale boje dolaze od crnog kamena, zelene alge, plave vode i žutog pijeska, stvarajući božanstveni efekat koji je svakako jedinstven u svijetu. Rijeka je još bogata i pećinama, vodopadima i bazenčićima kružnog oblika za čije stvaranje su se pobrinule stijene koje su upadale u vodu, a kasnije i vodena struja koja je odradila finiji dio posla, što čitav efekat čini još bajkovitijim.

Slika 533

Nalazi se na terenu nepristupačnom sa puta. Samo avanturisti mogu da dođu do nje. Oni koji se usude da pođu do rijeke, neće uživati samo u njenoj jedinstvenosti, već će moći da vide i najrazličitije životinjice koje žive na tom terenu. Moći će da vide 420 vrsta ptica, 10 vrsta vodozemaca, 43 vrste gmizavca i osam vrsta primata.

kanjo kristales shutterstock 3

Slika 815

kanjo kristales shutterstock 21

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU