fbpx

Eko grad budućnosti 665

Na ekološke gradove koji zadivljuju futurističkim izgledom nećemo još dugo čekati. Arhitektonska firma BIG predstavila je plan za izgradnju tri umjetna otoka nadomak otoka Penang u Maleziji koji će funkcionirati po održivim principima. 

Ambiciozan projekt "BiodiverCity", koji će zauzimati 1820 hektara zemljišta, inicirala je vlada malezijske države Penang, sa ciljem da se kreira globalna destinacija koja će podstaći ekonomski i kulturni rast Penanga, a koji će istovremeno štititi biodiverzitet obalskih zona i njegova prirodna staništa.

Ekološki grad 1

Svako od tri "BiodiverCity" otoka imat će formu lopoča i sadržavat će kvartove mješovite namjene, 242 hektara parkova, 4,6 kilometara javnih plaža i obalu dugu 25 kilometara.

Ekološki grad 2

Između 15 i 18 tisuća stanovnika pronaći će novi dom u svakom od otočnih distrikata, gdje će koristiti obnovljive izvore energije, vodu iz lokalnih izvora, kao i sisteme za preradu otpada.

Ekološki grad 3

Kao građevinski materijal bit će korišćena kombinacija bambusa, malezijsko deblo i "zeleni beton" koji se pravi od recikliranih sirovina.

Ekološki grad 4

Velika pažnja posvećena je i prometu, kako na samom otoku, tako i između njih, pa će sve ove zone biti oslobođene tradicionalnih automobila, umesto kojih će prometovati ekološka vozila – po zemlji, vodi i vazduhu, a bit će izgrađene i brojne pešačke i biciklističke staze.

Ekološki grad 5

Na otocima će se nalaziti i mreža ekoloških koridora širine između 50 i 100 metara koji će služiti kao prirodni rezervati i parkovi koji podsticati razvoj biodiverziteta.

Ekološki grad 6

"BiodiverCity" je pokrenut u okviru šireg projekta "Penang2030" koji ima za cilj da život u ovoj malezijskoj državi učini zelenijim, pametnijim i izgradi ga po mjeri obitelji.

Ekološki grad 7

Izvor: Manager.ba

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU