fbpx

ili pika naslovna

Iako joj je drugi naziv Kineski magični zec, Kina je zakazala kada je riječ o ovoj ugroženoj životinji.

Ova životinja je vrlo rijetka i nalazi se među ugroženim vrstama, ugroženija je od pande.

Ili pika je vrsta sisavaca iz porodice Ochotonidae, endemične vrste sa sjeverozapada Kine, s planinskog lanca Tian Shan u regiji Xinjiang. Više od 20 godina Ili pika, vrsta majušnog sisara koji živi u planinama s licem medvjedića, izmicala je naučnicima.

Pripadnik je dvojezupaca, u dvozejupce pripadaju npr. zečevi, red viših sisavaca.

Prvobitni otkrivač vrste je naučnik sa Instituta za ekologiju i geografiju Xinjiang, Weidong Li. Kineska vlada je 1983. poslala Lija u planinsku provinciju Xinjiang da proučava prirodne resurse i zarazne bolesti. Dok je Li istraživao dolinu uz planinu Jilimalale, vidio je malu, sivu glavu koja je virila iz pukotine u stijeni. Kad se približio, Li je pogledao cijelo tijelo.

Životinja je bila dugačka oko 20 centimetara, s velikim ušima i nekoliko malih smeđih mrlja u sivom krznu. Li nije bio upoznat s tom vrstom.  Uhvatio je jedan primjerak ove životinje i poslao ga naučniku iz Kineske akademije nauka, koji je rekao da vjeruje da je pika nova vrsta.

ili pika1

Ili pika prvenstveno se hrani travama i biljem. Gotovo ništa se ne zna o ponašanju ove vrste.
Tokom zimske sezone aktivniji su danju, a tokom proljeća i jeseni noću.

ili pika 5

ili pika4

Iako joj je drugi naziv Kineski magični zec, Kina je zakazala kada je riječ o ovoj ugroženoj životinji. Nema je na listi ugroženih vrsta. Tačan broj jedinki još uvijek nije utvrđen, jer je ova životinja samo jednom uslikana od početka devedesetih godina , ali prema riječima Međunarodne unije za očuvanje prirode, ostalo je još 2.000 pripadnika ove vrste.
Žive na velikim nadmorskim visinama i preferiraju hladniju klimu. Kao glavni uzrok njihovog izumiranja navodi se globalno zatopljenje, jer je podiglo temperature njihovog prirodnog staništa.

ili pika2

ili pika3

Autor: Impuls

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU