fbpx

butterfly 750x500

U Kolumbiji živi najviše vrsta leptira, otprilike 20 odsto svih poznatih vrsta, prema studiji koju je objavio muzej nacionalne istorije u Londonu.

Međunarodni tim naučnika uvrstio je u katalog 3.642 vrste i 2.085 podvrsta, registrujući ih u dokumentu pod nazivom “Kontrolni popis kolumbijskih leptira”.

Samo u Kolumbiji nalazi se više od 200 vrsta leptira, rekla je Blanca Huertas, viša kustosica zbirke leptira u Prirodoslovnom muzeju u Londonu, koja je bila dio istraživačkog tima.

Istraživači projekta proputovali su Kolumbiju, analizirali više od 350.000 fotografija i proučavali informacije prikupljene od kraja 18. vijeka, rekli su radnici muzeja.

“Kolumbija je zemlja s velikom raznolikošću prirodnih staništa, složenom i heterogenom geografijom i povlaštenim položajem na krajnjem sjeveroistoku Južne Amerike”, navodi se u izvještaju.

“Ti su faktori, uz osjetljiv javni poredak u prošlom vijeku u određenim regijama, do sada ograničavali napredak u istraživanju na tom polju”.

U Kolumbiji su oružani sukobi trajali više od pola vije, s time da je neka područja kontrolisala ljevičarska gerila, desničarske paravojne skupine ili trgovci drogom, uz slabu prisutnost vlasti.

Zaštita leptira u Kolumbiji također će pomoći u zaštiti njezinih šuma kao i drugih, manje simpatičnih vrsta, rekao je Huertas.

Prema podacima nacionalnog odjela za planiranje, između 2000. i 2019. Kolumbija je izgubila gotovo 2,8 miliona hektara šume, što je jednako površini Belgije.

Izvor: Agencije

 

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU