fbpx

kasr al farid

Među desetinama ruševina koje leže na arheološkom nalazištu Mada’in Salih u današnjoj Saudijskoj Arabiji, jedna stoji potpuno sama. Uklesana u stijeni, drevna grobnica Kasr al-Farid ili Usamljeni zamak, svojom ljepotom može da parira bilo kojoj klesanoj arhitekturi na svijetu.

Ova građevina nastala je u prvom vijeku nove ere, međutim nikad nije završena. Iako je često opisana kao zamak, zapravo se radi o grobnici koja je pripadala drevnom Nabatejskom kraljevstvu. Nabatejci su imali jedinstvenu građevinsku tehniku kojom su grobnice stvarali direktno od stijene, isklesavanjem od vrha do dna. Takav je slučaj i sa Kasr al-Faridom, međutim iako građevina nikad nije završena, ona nam upravo zbog toga nudi sjajno objašnjenje kako je tekao proces izrade.

Glatka kamena struktura tehnikom izrade nevjerovatno podsjeća na čuveni grad Petra u Jordanu, što ne treba da čudi budući da je Petra bila glavni grad Nabatejskog kraljevstva, dok je Mada’in Salih bio drugi grad po veličini. Dekorativni elementi rađeni su u egipatskom, asirskom i grčkom stilu, dok veličina same grobnice ukazuje na socijalni status osobe kojoj je bila namjenjena. Uprkos tome što je Kasr al-Farid izgrađen prije skoro 2.000 godina, grobnica se nalazi u odličnom stanju zahvaljujući suvoj klimi, a iako je nazivaju usamljenom, ova građevina svakako to nije jer za nju vlada veliko interesovanje turista koji je obilaze u velikom broju.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU