fbpx

Jezero meduza

Jezero meduza je jedno od 70 slanovodnih jezera Južnog Pacifičkog arhipelaga, koja su nekada davno bila povezana sa okeanom, međutim sada su odsječena.

Jezero Meduza se nalazi u Republici Palau, jugoistočno od Filipina, i poznato je po nazivu Ongeim’l Tketau (‘Peto jezero’) na palauskom jeziku.

Ono što je zanimljivo, ovdje možete plivati i roniti jer su meduze u ovom jezeru bezopasne.

Zatvoren sistem vode je tokom vjekova učinio da meduze evolucijom izgube njihove žareće bodlje jer nisu imale prirodnog neprijatelja od kojeg bi se morale štiti. Umjesto toga, dane prvode sunčajuči se i bezbrižno plutajući na površini jezera, loveći njihov jedini izvor ishrane, alge.

Jezero je povezano sa okeanom kroz raznorazne malene tunele, ali je ipak dovoljno izolovano da bi uslovi bili različiti da se dozvoli formiranje raznolikog života, koji je drugačiji u odnosu na obližnje lagune.

Kupanje u jezeru je sigurno i dopušteno, ali za ronjenje se mora tražiti posebna dozvola, kako bi se što bolje sačuvao eko sistem jezera. Na dubini između 15 i 20 metara se nalazi i opasan sloj sumporovodika, zbog čega je ronjenje bez stručne pratnje i opreme strogo zabranjeno i opasno.

jezeromeduza1

Jezero Meduza 2

Jezero Meduza 7

ozero meduz 6

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU