fbpx

personal space of a person 1

Prostor ima veliku ulogu u međuljudskoj komunikaciji. Osobni prostor područje je koje nas okružuje i možemo ga zamisliti kao jedan ogromni balon koji se kreće zajedno s nama. Kada drugi „upadnu“ u taj balon, nastaje problem. 

Vjerojatno ste se i sami ponekad našli u situaciji da vam se neko previše približio te ste počeli osjećati nelagodu…

Taj neko povrijedio je vaš osobni prostor. Svako od nas ima percepciju o tome kolika bi se udaljenost trebala održavati u prisutnosti drugih, a kada je ta udaljenost ugrožena, poduzimamo akcije kako bismo zaštitili svoj osobni prostor (u gore navedenom primjeru, uobičajena reakcija bila bi uzmaknuti korak unatrag kako bismo se udaljili od sagovornika).

Razlikujemo nekoliko tipova osobnih zona (Pearson i Spitzberg, 1990). Intimna zona obuhvata prostor od 45 cm i u nju obično puštamo svoje intimne partnere. Osobna zona proteže se od 45 cm do 1,20m. U ovom se opsegu odvija komunikacija između bliskih prijatelja i članova obitelji. Socijalna zona varira od 1,20 m pa sve do 3 m. Najčešće uključuje razgovore između poznanika, poslovnih saradnika te prodavača i kupaca. Udaljenost od 3m i više naziva se javna zona, a uključuje javno nastupanje (udaljenost između govornika i publike) te udaljenost od stranaca.

Postoje i različiti faktori koji utiču na to kako koristimo svoj osobni prostor. To su:

1) Osobine pojedinca. Na primjer, tjelesna veličina i spol dvije su karakteristike koje utiču na korištenje osobnog prostora. Pokazalo se da osobe koje su sitnije građe zahtijevaju manju količinu osobnog prostora. Također, žene pokazuju manje nelagode ako je veličina osobnog prostora sužena.

2) Vrsta odnosa. To bi značilo da ćemo stajati bliže osobi s kojom smo u romantičnom ili prijateljskom odnosu. Ako prema osobi koja se nalazi u našoj blizini osjećamo neprijateljstvo ili se radi o strancu, udaljit ćemo se. Osobni prostor također pokazuje razinu moći i statusa – viši status (npr.profesor), veći osobni prostor u komunikaciji s drugima (npr. sa studentima).

3) Kultura. Istraživanja su pokazala da i kultura u kojoj pojedinac živi utiče na korištenje osobnog prostora. Stanovnici Južne Amerike skloni su stajati mnogo bliže jedni drugima nego što to čine Europljani ili stanovnici Sjeverne Amerike.

4) Okruženje. Zanimljivo je spomenuti da ljudi stoje bliže jedni drugima kad se nalaze u velikoj prostoriji, nego u manjim prostorijama.
A šta učiniti kad se nalazite u situaciji koja vam ne dopušta da poduzmete nešto kako biste zaštitili svoj osobni prostor? Vozite se u tramvaju i velika je gužva. Vaš osobni prostor ugrožen je sa svih strana. Ne možete se pomaknuti niti odmaknuti. Ali možete gledati kroz prozor, čitati knjigu ili tipkati po mobitelu. Na taj način, iako se fizički niste odmaknuli od drugih, ipak ste stvorili određeni psihološki odmak i zaštitili svoj osobni balon koji vas okružuje.

Autor: Centar uspjeha

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU