fbpx

pas dječak

Briga o psu može pomoći djeci da ostanu aktivna. Mališani koji imaju pse vježbaju 11 minuta dnevno više od svojih vršnjaka koji ih nemaju.

Postoje nekoliko prednosti odrastanja sa kućnim ljubimcima, bilo da je u pitanju pas, mačka ili neki drugi ljubimac.

Psi mogu pomoći u smanjenju stresa

Iako pas ne može pomoći na isti način kao i razgovor s odraslom osobom, ipak može pomoći u ublažavanju tjeskobe.

– Psi i mačke mogu biti veliki izvori utjehe za djecu kad se suoče s izazovima djetinjstva. Kad god se djeca osjećaju tužno, ljuto ili uplašeno, kućni ljubimci mogu pružiti vjerno druženje i maženje. Pokazano je da maženje ublažava stres i pomaže ljudima da se opuste – objašnjava dr. Ragen T.S. McGowan koji istražuje ponašanje pasa.

Briga o ljubimcu uči ih odgovornosti i empatiji

Pomaganje u brizi za obiteljskog ljubimca jedan je od načina kako se djeca uče odgovornosti, kaže McGowan. Hranjenje, šetanje i sudjelovanje u igri s ljubimcima daju djeci prvi uvid u odgovornost i obavezu. Također se uče empatiji dok razvijaju viši osjećaj samopoštovanja preuzimajući odgovornost za brigu o kućnim ljubimcima, dodaje.

Čitanje kućnim ljubimcima može poboljšati čitanje

Pokazalo se da čitanje psima poboljšava djetetove sveukupne sposobnosti čitanja, udobnost i samopouzdanje, kaže dr. McGowan. Djeca također pokazuju veći interes za čitanje dok vježbaju vještine s ljubimcem.

Može potaknuti tjelesnu aktivnost

Briga o psu može pomoći djeci da ostanu aktivna, objašnjava dr. McGowan. Djeca koja imaju pse vježbaju 11 minuta dnevno više od svojih vršnjaka koji nemaju pse. Svakodnevne šetnje, trčanje te puno vremena za igru daju djeci priliku da izađu van i kreću se.

Može poboljšati imunološki sistem djece

McGowan kaže da sveukupno izlaganje male djece nekim bakterijama ljubimaca može biti korisno za njihov imunološki sistem. Studije pokazuju da se bebe odgajane u bliskom kontaktu s kućnim ljubimcem rjeđe razbolijevaju u prvoj godini života, što znači i manje posjeta liječničkoj ordinaciji. Istraživanje je također pokazalo da djeca koja odrastaju s kućnim ljubimcima imaju smanjeni rizik od alergija, piše PureWow, prenosi 24 sata.hr.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU