fbpx

Yanar Bulag (“izvor koji gori”), je izvor koji se nalazi u blizini grada Astara na jugu Azerbejdžana, neobičan prirodni fenomen koji kombinuje dva elementa – vatru i vodu.

Yanar Bulag

Fenomen počinje jednostavno i uobičajeno: voda izlazi iz metalne cijevi. No, kada upaljač, šibica ili neki drugi izvor vatre dotakne vodu, ona se odmah zapali. Ovdje nije riječ o nekoj magiji, već jednostavno o neobičnom prirodnom primjeru vode koja se miješa sa metanom.

Unatoč tome što je puna metana, ljudi iz cijele regije ovdje dolaze jer vjeruju da voda ima ljekovita svojstva. Isto tako, Yanar Bulag je nezaobilazno mjesto za turiste koji ovdje svraćaju kako bi se napili vode koja gori.

Ovaj izvor iz kojeg istovremeno izlaze vatra i voda je tek jedna od mnogih čudnih lokacija u Azerbejdžanu koje se mogu pripisati velikim rezervama plina i nafte koje se kriju ispod zemlje.

Pored toga što privlači lokalne stanovnike i turiste, ovaj izvor je nekada bio i religijsko okupljalište za sve one koji praktikuju Zoroastrizam, religiju u kojoj se vatra i voda koriste prilikom ritualnog čišćenja. Iako se u Azerbejdžanu Zoroastrizam više ne praktikuje, zanimljivo je napomenuti da je religija nastala upravo u ovoj regiji prije oko 2000 godina.

Yanar Bulag 1

Yanar Bulag 2

Yanar Bulag 3

Yanar Bulag 4

Izvor: pixelizam

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU