fbpx

gejzir

Iako izgleda kao da je sa neke druge planete, ovaj šareni neobični gejzir se ipak nalazi na Zemlji punoj iznenađenja i predivnih prizora. Tačnije u Nevadi, SAD.

Ime Fly Geyser (Leteći gejzir) je dobio po Fly Ranchu, privatnom imanju na kojem se nalazi, a sam gejzir je stvoren ljudskom rukom i to sasvim slučajno. Godine 1964. kompanija koja istražuje geotermalnu energiju je vršila testna bušenja kada je naišla na podzemnu vodu.

fly geyser nevada natural wonders

Pošto voda koju su našli nije bila dovoljno dobra za navodnjavanje, ni dovoljno topla za njihove potrebe, bušotinu su ostavili, a na njenom mjestu se vremenom formirao konus od kalcij-karbonata visok oko 4 metra.

Gejzir je narastao u posljednjih 40 godina zbog minerala iz geotermalne vode koji se talože na površini. Budući da postoji više gejzira na imanju, “Leteći” nije najveći, ali je najneobičniji i najljepši. Prekriven je algama koje bujaju u vlažnim, toplim uslovima, što je rezultiralo raznim nijansama zelene i crvene boje, pa mu i daju jedinstven izgled.

U malom jezeru oko gejzira se čak formirao i mini-eko sistem. Male ribe (nije poznat ko ih je donio) privlače veliki broj ptica kao što su labudovi i divlje patke.

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU