fbpx

Japan specifično slavi buđenje proljeća. Nestrpljivo dočekuje tradicionalni praznik Sakura ili dan cvatnje drveta trešnje, posebne vrste Japanske trešnje Prunus serrulata.

48912japan

Drugi nazivi su orijentalna trešnja, istočno-azijska trešnja ili japanska trešnja, i pripada vrsti niskog drveta koje raste i razvija se do visine od 8 do 12 metara.

Grane ovog drveta pružaju se horizontalno u odnosu na zemlju, sa listićima od 5 do 13 cm dužine, i od 2,5 do 6,5 cm širine. Ono što svake godine zadivljuje stanovnike Japana su cvjetovi ovog drveta, čije pupoljke i latice sa nestrpljenjem očekuju svake sezone pa se u vrijeme cvatnje ne planiraju važni sastanci, kongresi ili sajmovi, nego se odlazi u parkove i jednostavno uživa u promatranju otvaranja latica trešnje.

489125japant

JAPAN SAKURA Wallpaper 9iu6f

Cvjetovi japanske trešnje su bijele i ružičaste boje. Imaju 5 nježnih latica, koji podsjećaju na cvjetove domaće trešnje.

japan viewtr

Ova tradicija je duga, a njezini počeci sežu daleko u prošlost, odnosno u razdoblje Heian (794.-1185.), kada je počelo uzgajanje trešanja, i to ponajprije radi ljepote njezina cvijeta koji je bio i čest motiv u japanskoj umjetnosti.

Simbolički, u Japanu se cvjetanje trešnje povezuje sa prolaznošću...ljepote, mladosti, trenutka.... Kako se smatra da cvijet donosi i uspjeh u životu, mladenci u Japanu rado provedu jedan cijeli dan ispod trešnjinih cvjetova vjerujući kako će u braku biti jako sretni. U Kini se ovaj cvijet uporedjuje sa ženstvenošću i ženskom stranom ljubavi.

japanese white eye bird in sakura Birds animal wallpaper medium

Svijet oko nas

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU