fbpx

park zelenilo

Foto: Mike Benna/Unsplash

Kraći boravak u prirodi ima pozitivan uticaj na čovjeka, bez obzira na godine starosti. 

Svega 20 minuta dnevno provedenih u gradskom parku učiniće da se osjećate srećnije i zadovoljnije, a pritom ne morate da vježbate, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Studija koju su sproveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “utonu” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birmingemu objavljeni su u časopisu “International Journal of Environmental Health Research”.

– Posjetioci parka obuhvaćeni istraživanjem rekli su da se nakon boravka u prirodi bolje osećaju, kako fizički tako i mentalno, saopštio je autor studije Hon K. Juen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo tjelesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bila povezana sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu i da osobe koje nisu u stanju da vježbaju zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

– Loše je to što gradske vlasti i investitori, širom svijeta, sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamjenjuju stambenim i poslovnim zgradama“, sa žaljenjem konstatuje koautor studije Gevin Dženkins. “Iako naučnici sve više ukazuju na vrijednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svjedoci sve manjeg broja takvih prostora“, dodao je Dženkins.

STUDOMAT.ba

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU