fbpx

hrast kapelica

Foto: Shutterstock/Jef Wodniack

Nevjerojatne primjerke drveća možemo da pronađemo svugdje u svijetu, a jedan od njih je zasigurno i "Chene chappele" (hrast-kapelica) u Francuskoj.  

Hrast koji mami turiste nalazi se u mjestašcu Aluvil Belfos, a evo zašto osvaja srca ljudi već stotinama godina.

Procjenjuje se da je star između 800 i čak 1.200 godina, što ga čini jednim od najstarijih primjeraka u Francuskoj. Visok je 15 metara, a opseg njegova debla pri dnu iznosi čak 16 metara. Skoro, pa vrijedi ona „lakše ga je preskočiti nego zaobići“.

Lokalno stanovništvo vjeruje kako je upravo pod njegovim krošnjama zastao normanski vojvoda Vilim I Osvajač.

A u 17. vijeku u hrast je udario grom i vatra koja je polako tinjala izdubila je njegovu unutrašnjost. Upravo taj trenutak privukao je pažnju dva sveštenika koji nisu htjeli da sruše drvo, već da mu podare novi žviot.

hrast kapelica1

Foto: CatherineLProd / Shutterstock.com

Hram razuma

Mještani su ga iskoristili kako bi podigli čak dvije drvene kapelice u njegovim krošnjama. Svojim izgledom su se savršeno stopile, i možda ih ne biste ni primjetili da nisu izgrađene spiralne stepenice oko stabla koje vode u kapelice u krošnjama.

Nisu svi smatrali da je hrast prikladno mjesto za kapelicu: tokom Francuske revolucije u 18. vijeku, nezadovoljna rulja vidjela ga je kao simbol bivšeg sistema i tiranije, a nije pomogla ni kapelica kao trešnja na torti. Odlučili su da zapale drvo, no srećom jedan mještanin ih je uvjerio kako bi bilo bolje preimenovati drvo u „hram razuma“.

To bi označavalo novo poglavlje u istoriji i načinu razmišljanja, a ovom ljepotanu bi spasilo život. I tako je i bilo.

Danas se vratio prvobitnoj postavci i kapelica je ponovno na njegovom vrhu, a spiralne stepenice su ukrašene cvijećem i edukativnim pločama.

Neki čak upoređuju drvo s tzv. tornjem Rapuncel iz Disnijevih crtaća, a drugi tvrde kako umijeće njegovog održavanja i spašavanja daje „dozu Tim Bartona“, reditelja kojeg pamtimo po filmu Edvard Makazoruki.

Stari hrast proglašen je za spomenik kulture i pod posebnom je zaštitom. Nadživio je Francusku revoluciju, Napoleona, Sarkozija, a uprkos starosti i osjetljivosti, čini se da će nadživjeti i mnoge koji tek dolaze.

Izvor: B92 putovanja

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU