fbpx

gljiva koja raste pod vodom 600469697

Naučnici, za sada, znaju samo jedno mjesto na svijetu kom raste ova vrsta podvodne gljive.

Psathyrella aquatica pripada grupi podvodnih gljiva. Rastu samo u gornjem toku rijeke Roug u američkoj državi Oregon. U toj rijeci se pojavljuju na dubini od pola metra, obično na mjestima sa veoma brzim protokom. Po pravilu su pričvšćene za komad drveta i šljunka koji je ostao pod vodom. Pored njih često se mogu naći kolonije vodene mahovine Scleropodium obtusifolium i plavo-zelene alge.

Pitate se kako se jedna listićavka razmnožava pod vodom? Ona proizvodi mjehuriće vazduha u koje ispušta spore, a mehurići padnu u tok rijeke na pogodan supstrat i nastavlja se život. Ima pretpostavki da ove mjehuriće progutaju larve, te iz njihove probave dospijevaju u drvni materijal ma dnu bistre rijeke.

Gljiva je za sada nađena na samo dvije lokacije u toj rijeci, ali naučnici pretpostavljaju da bi je trebalo traziti u hladnim, bistrim vodotokovima Kanade ili na Alpima u Evropi i planinama Azije.

Ove neobične gljive prvi put je otkrio profesor sa Univerziteta Južni Oregon, Robert Kofan 2005. godine, a opisane su tek 2010. godine u časopisu Micologia.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU