fbpx

gljiva koja raste pod vodom 600469697

Naučnici, za sada, znaju samo jedno mjesto na svijetu na kom raste ova vrsta podvodne gljive.

Psathyrella aquatica pripada grupi podvodnih gljiva. Rastu samo u gornjem toku rijeke Roug u američkoj državi Oregon. U toj rijeci se pojavljuju na dubini od pola metra, obično na mjestima sa veoma brzim protokom. Po pravilu su pričvšćene za komad drveta i šljunka koji je ostao pod vodom. Pored njih često se mogu naći kolonije vodene mahovine Scleropodium obtusifolium i plavo-zelene alge.

Pitate se kako se jedna listićavka razmnožava pod vodom? Ona proizvodi mjehuriće vazduha u koje ispušta spore, a mehurići padnu u tok rijeke na pogodan supstrat i nastavlja se život. Ima pretpostavki da ove mjehuriće progutaju larve, te iz njihove probave dospijevaju u drvni materijal ma dnu bistre rijeke.

Gljiva je za sada nađena na samo dvije lokacije u toj rijeci, ali naučnici pretpostavljaju da bi je trebalo traziti u hladnim, bistrim vodotokovima Kanade ili na Alpima u Evropi i planinama Azije.

Ove neobične gljive prvi put je otkrio profesor sa Univerziteta Južni Oregon, Robert Kofan 2005. godine, a opisane su tek 2010. godine u časopisu Micologia.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU